El Tribunal de Moscou va rebutjar ahir l'apel·lació a la sentència que va convertir en efectiva la pena suspesa de 3,5 anys de presó a la qual el líder opositor rus Aleksei Navalni va ser condemnat el 2014, en un judici qualificat d'«arbitrari» pel Tribunal Europeu de Drets Humans. El dictamen judicial va confirmar així que serà enviat els pròxims dies a una colònia penitenciària, molt probablement de treball segons el parer dels seus advocats, on haurà de romandre dos anys, cinc mesos i quinze dies. Tanmateix va precisar que el mes i mig que va estar arrestat el líder opositor serà descomptat de la pena. «Van rebaixar un mes i mig, val més això que res», va dir Navalni després del veredicte. En total, el líder opositor haurà de passar a la presó dos anys i sis mesos i dues setmanes, ja que de la pena es descompten també, segons la sentència anterior, els deu mesos que va estar en arrest domiciliari durant el judici del 2014.

La defensa de Navalni encara pot presentar un recurs de cassació, encara que són extremadament remotes les possibilitats que prosperi. «Habitualment concloc amb les paraules ´Rússia serà lliure'. Però no és suficient. Jo vull que la gent rebi salaris normals, que es jubili dignament. Rússia és un país desgraciat. Es veu en les seves escriptures: només desgràcies i sofriments. Rússia no sols ha de ser lliure, sinó també feliç. Rússia serà feliç!», va dir Navalni en les seves paraules finals abans del dictamen.

Navalni també va comparèixer ahir en el mateix tribunal en un segon judici en qualitat d'acusat de difamar un veterà de la Segona Guerra Mundial de 94 anys, on va ser condemnat a pagar una multa de 850.000 rubles (9.550 euros). A més, l'opositor rus podria enfrontar-se a una nova causa penal per «ofenses» contra la jutgessa i la fiscal.