L'efecte de la vacunació en les residències d'ancians s'està deixant notar amb una reducció «molt forta» en les defuncions i hospitalitzacions. Així ho van confirmar ahir experts del grup BIOCOMSC de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Segons l'anàlisi que han fet, es confirma que el nombre de defuncions en les residències ha representat, des de l'inici de la pandèmia, entre el 30 i el 40 % del total, i ara està en el 15 % i «baixant ràpidament», unes dades que els investigadors del BIOCOMSC han comprovat que «són fiables i consolidades». «Això vol dir una reducció consolidada del 50 %», segons estimen, i «el mateix tipus de reducció es veu en l'ocupació hospitalària».

Abans de la vacunació massiva en les residències des del gener fins ara, s'hospitalitzava el 8 % dels ancians per les greus afectacions en la salut per covid. Ara aquest percentatge està per sota del 4 % i els experts de la UPC esperen que continuï baixant. «No hi ha un altre factor que pugui explicar aquests descensos tan ràpids que no sigui la vacunació», apunten. Ara bé, també diuen que «no és segur que la vacunació disminueixi els casos (de contagi) en les residències». I és que la incidència de la malaltia ha baixat durant aquesta tercera onada en aquests centres, però «podria ser que els casos greus s'hagin transformat en lleus o asimptomàtics, que ara no es detectin com abans».