El conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha afirmat aquest diumenge la seva intenció de portar al Parlament el debat sobre l'actual sistema d'ordre públic de Catalunya, després dels episodis d'aldarulls aquests darrers dies en les protestes en suport a Pablo Hasél.

"Cal fer una reforma per estudiar quin és el millor sistema d'ordre públic, no policial. Mai no he qüestionat la policia i mai no ho faré", ha defensat en declaracions a Catalunya Ràdio que ha recollit Europa Press.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat aquest diumenge que la reunió amb els sindicats de Mossos ha permès constatar una "voluntat unànime de millora" i "autocrítica" tant a Interior com al propi cos. Després de la trobada, Sàmper ha dit que la conversa ha estat "molt positiva, franca, oberta i sincera" després d'una setmana amb episodis de "violència extrema".

Sàmper ha dit que ha expressat la seva confiança al cos de Mossos d'Esquadra i que creia que ells també l'han expressant en el Departament d'Interior.

Totes dues parts s'han emplaçat a treballar de forma conjunta per intentar que els escenaris de violència d'aquestes jornades durin "el menys possible" i poder "retornar la tranquil·litat als carrers". "És el que vol la ciutadania, Interior i el cos de Mossos", ha dit Sàmper.

El conseller d'Interior ha dit també que el debat sobre l'ordre públic "no es pot fer en una, dues o tres setmanes", sinó que calen mesos i molts experts per "debatre amb serenitat i tranquil·litat" un cop s'hagi constituït el nou Parlament. Sàmper ha recordat que la petició per debatre el model d'ordre públic té el suport de 82 diputats de la CUP, Comuns, ERC i JxCat.

Els sindicats de Mossos esperen que els polítics "deixin d'instrumentalitzar" el cos per "desgastar el govern de torn"

Els sindicats de Mossos d'Esquadra esperen que els partits polítics "deixin d'instrumentalitzar" el cos com una "pedra llancívola" per "desgastar el govern de torn", després de reunir-se amb el conseller d'interior, Miquel Sàmper, en una setmana en què les protestes per l'empresonament de Pablo Hasel han acabat amb desordres públics en diverses ciutats de Catalunya i l'actuació policial s'ha vist molt qüestionada. "El cos de Mossos té la sensació que està sol davant d'uns fets que considerem gravíssims. Estem patint una extrema violència", ha afirmat Pere Garcia, portaveu de SAP-FEPOL en representació de tots els sindicats. També demanen les "eines necessàries" per a dispositius d'ordre públic amb "total garantia, tan física com jurídica".

En una atenció als mitjans de comunicació a la sortida de la reunió amb el conseller d'Interior, els sindicats han explicat que han acceptat les disculpes de Sàmper a les organitzacions i al col·lectiu per declaracions que "no han estat ben interpretades pel contingut o pel moment".

Així ho ha indicat el portaveu de SAP-FEPOL Pere Garcia, que ha parlat en nom de tots els sindicats amb representació al cos i que són els que han assistit a la trobada, on també hi havia representants de la cúpula del cos, amb el cap, el major Josep Lluís Trapero, i el número 2, Ferran López. El conseller també els hauria traslladat la predisposició a treballar en pro de les demandes que li han exposat, ha explicat Garcia.

Segons els sindicats, en la reunió han analitzat per què hi ha un ambient "tan crispat" dins del cos, tal com van indicat de forma conjunta en un comunicat. "No estem veient per part de tot el sector polític un suport ampli ni una condemna àmplia als fets que està patint el cos de Mossos d'Esquadra en els darrers dies", ha afirmat Garcia. Els sindicats denuncien que els Mossos estan patint una "extrema violència", com es va veure a la comissaria de Vic, entre altres episodis, ha dit.

Els sindicats troben difícil arribar a acords amb els actuals titulars d'Interior tenint en compte que s'ha de formar un nou Govern i, per tant, d'aquí a uns dies hi podria haver uns altres responsables de la conselleria.

Amb tot, els sindicats han volgut traslladar a Sàmper que la resolució del Parlament que va prohibir les bales de goma, el 2013, establia altres obligacions que no s'han desplegat, com una llei catalana de l'espai públic o revisar el protocol amb els mitjans de comunicació. "S'han desenvolupat les qüestions que posen en la picota el cos de Mossos, com el NOP, però no aquelles que protegeixen el cos i els seus membres", sostenen els sindicats.