El director mèdic i pediatre de Clínica Corachan, el doctor Ferran Cachadiña, va conduir la jornada «Cuida't, mare», un espai divulgariu per a dones gestants i ñs seves parelles. En aquesta ocasió va tenir format virtual, com a alternativa per a la prevenció del covid.

En la seva presentació, Cachadiña va posar en valor «l'esforç per continuar amb l'afany divulgatiu de Fundació Corachan i el seu suport durant el període de l'embaràs, malgrat les mesures restrictives derivades de la pandèmia».

Diferents professionals de l'atenció a la salut de les gestants de la Clínica Corachan van anar abordant aspectes rellevants per dissipar dubtes o pors durant l'embaràs i en el moment del naixement d'un nadó.

Un dels temes va ser la importància del contacte pell amb pell entre la mare i el nadó i la interacció de tots dos amb la parella. Sobre aqust aspecte, la llevadora de la Clínica Corachan Susana Cañizares va explicar que «col·locar el bebè sobre el pit nu de la mare immediatament després del part afecta positivament el vincle mare-bebè, i el desenvolupament del futur adult», entre altres efectes positius.

La infermera Esther García va introduir les primeres cures del nounat, com ara la lactància materna, recomanada per l'OMS com a alimentació exclusiva fins als 6 mesos d'edat i, fins als dos anys, combinada amb l'alimentació complementària.

La psicopedagoga Neus Marí va remarcar la importància de les primeres interaccions, davant l'estat de vulnerabilitat de la mare i les necessitats psicoafectives que té la parella. Per la seva banda, la pediatra Marta Balart va exposar les característiques del nounat per poder gaudir més de la maternitat i paternitat. A més, va repassar els detalls de la pell en néixer pels quals no cal preocupar-se i va parlar dels petits vòmits freqüents en nadons i de la manera com cal evitar-los.

Finalment, la intervenció del ginecòleg Lluís Amat va tancar la ornada. Amat va aclarir dubtes sobre la pràctica de relacions sexuals i esport durant l'embaràs, activitats que -va assegurar- beneficien les gestants i no estan contraindicades, excepte en casos com l'amenaça de part prematur o placenta prèvia, o gestacions múltiples, sobretot en l'última etapa.

El ginecòleg va indicar que «el líquid seminal conté prostaglandines, un factor que pot preparar el coll de l'úter o fins i tot crear contraccions al final de l'embaràs que podrien millorar la situació de part».