ERC i Comuns van mantenir ahir una primera trobada negociadora per apropar posicions sobre una possible entesa per a un nou Govern sense acords concrets més enllà que en la nova etapa haurien de reforçar-se les «polítiques d'esquerres».

Ambdues formacions van enviar comunicats similars després de la trobada, una reunió que, segons fonts d'ambdues formacions, «només ha estat una primera presa de contacte». En el primer intercanvi després del 14-F dels equips negociadors no hi va haver moviments respecte al plantejament inicial: ERC manté la porta oberta a Junts i Comuns demana precisament que els neoconvergents surtin de l'equació. Segons el text dels Comuns, ambdues formacions «valoren positivament la primera reunió per explorar pactes de govern».

Hores abans de la cita, el portaveu al Congrés dels morats catalans, Joan Mena, demanava a ERC tancar la porta a Junts i apostar per un Govern exclusivament d'esquerres. Després de la trobada, no obstant això, els republicans no van dir exactament això en el seu comunicat: «ERC i En comú Podem coincideixen que cal iniciar una nova etapa al país i un reforç de les polítiques d'esquerres». «Tots dos partits van fer un primer intercanvi d'opinions en la reunió i avaluació dels resultats i van compartir que les prioritats del nou executiu seran el rescat social, la reconstrucció i la resolució del conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol», afegeix el comunicat d'ERC. Segons els Comuns, tant ERC com ells mateixos comparteixen que «l'objectiu d'aquesta nova etapa ha de ser triple: fer front a l'emergència social, afrontar la reconstrucció i resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat».

Republicans i comuns també van dir compartir la voluntat de construir una estratègia per fer front a l'extrema dreta al Parlament de Catalunya després de l'entrada de Vox a l'hemicicle. En aquest sentit, es van instar a treballar conjuntament amb la resta de partits polítics per consensuar aquesta estratègia. Tots dos van finalitzar els seus comunicats després de la reunió d'ahir indicant que es tornaran a asseure en propers dies per explorar les possibilitats d'acords.

Per la seva banda, el diputat de la CUP Carles Riera va assegurar que en aquests moments la seva formació està «molt lluny» de platejar-se la possibilitat d'entrar al Govern perquè tot just s'està començant a parlar. En una entrevista a Ràdio 4 i La2, Riera va insistir que la implicació institucional de la CUP dependrà de si hi ha acords sobre autodeterminació, amnistia, pla de xoc social, pacte antifeixista i pacte antidepressiu que inclou un canvi del model policial. «Com més avancem, més altes seran les possibilitats que assumim responsabilitats de govern», va dir. D'altra banda, va assegurar que la CUP està disposada a entrar a la Mesa del Parlament per defensar la sobirania de la cambra catalana. Riera va explicar que la CUP ha de valorar si és més idoni per aplicar el seu programa electoral fer-ho participant del govern, donant suport a l'executiu des de fora o des de l'oposició. I va apuntar la possibilitat que al llarg de la legislatura hi pugui haver «canvis d'escenaris». De moment, però, va afirmar que la seva formació no pot dir si serà en el futur Govern perquè encara no sap què hi aniria a fer.

Pel que fa al fet que l'independentisme hagi superat el 50% dels vots el 14-F, Riera considera que és un «accelerador» i que posa l'independentisme en millors condicions, també a escala internacional. Però va advertir que els anticapitalistes no estan per «mesures simbòliques i testimonials» que considera que ja s'han exhaurit. I proposen exercir l'autodeterminació en la pròxima legislatura, és a dir, abans del 2025.

En relació amb la taula del diàleg, va dir que en aquests moments és una «via morta» perquè, segons va afegir, l'Estat no vol parlar ni d'amnistia ni d'autodeterminació. Davant d'aquest escenari, el diputat cupaire va apostar per crear les condicions per a un diàleg «irreversible». «S'ha de crear un escenari de conflicte i confrontació que faci inevitable el diàleg. Que el referèndum i l'amnistia siguin irreversibles», va defensar.