L'Institut Català de la Salut a la Catalunya Central se suma a l'assaig clínic que té per objectiu frenar la progressió de la covid-19, impulsat per la Fundació Lluita contra la Sida en col·laboració amb l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, Grifols, el Banc de Sang i Teixits i l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i la Direcció d'Atenció Primària Metropolitana Nord.

Liderat pels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, l'estudi pretén avaluar l'eficàcia i la seguretat del tractament amb plasma convalescent en persones majors de 50 anys amb malaltia covid-19 lleu o moderada i no hospitalitzades. L'assaig clínic a la Catalunya Central s'iniciava ahir i es durà a terme a l'àrea sanitària del Bages-Berguedà, que s'afegeix a les altres zones a on ja s'està realitzant. A la Catalunya Central, a les persones que compleixin els requisits se'ls farà el tractament al CUAP Bages i a les Urgències de l'Hospital Sant Bernabé de Berga. Els investigadors tenen l'objectiu d'involucrar més de 400 persones amb covid-19 a l'estudi.

El plasma convalescent, donat per persones que han superat recentment la covid-19, és aquell que conté anticossos contra el coronavirus SARS-CoV-2 i que pot complementar i estimular el sistema immunitari dels malalts.

El propòsit de l'estudi és saber si el tractament precoç de la malaltia amb aquest plasma permet frenar la seva progressió, així com disminuir la gravetat i durada dels símptomes. Es tracta d'una teràpia segura que ja s'ha estudiat per frenar altres afeccions.

Aquest és un estudi aleatoritzat, en el qual hi haurà dos grups de tractament que, de manera addicional a la teràpia pautada pel seu professional de medicina per a la covid-19, rebran plasma convalescent o placebo. L'assignació a un grup o a l'altre serà aleatòria. Es tracta, a més, d'un estudi en el qual ni l'equip investigador ni el participant sabran a quin grup pertany aquest últim.

El plasma convalescent i el placebo tindran una aparença semblant i s'administraran de la mateixa manera: una administració al servei d'Urgències mitjançant una infusió endovenosa d'uns 30-40 minuts de durada el primer dia de l'estudi, un cop comprovada la compatibilitat del grup sanguini. En aquesta primera visita, es realitzarà una entrevista clínica, una exploració física i s'obtindran les constants vitals, es realitzarà una extracció de sang i es prendrà una mostra nasofaríngia. Després d'aquesta administració, tots els pacients tindran un seguiment mèdic fins al 60è dia. Durant els primers 14 dies, i diàriament, els participants es prendran la temperatura a casa i completaran un qüestionari electrònic de símptomes. L'equip investigador farà seguiment telefònic el 3r, 14è i 60è dies. El 7è dia personal sanitari visitarà els participants a domicili i els prendrà una mostra nasofaríngia i una mostra de sang. El 28è dia es realitzarà una nova visita de seguiment presencial.