Ee moment el règim de semillibertat l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras, els quatre exconsellers presos a Lledoners i els Jordis, fins que resolgui el recurs presentat per la Fiscalia.

En la mateixa línia del que va decidir dimarts el jutjat del qual depenen l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa, el magistrat ha rebutjat la petició de la Fiscalia perquè se suspengui el tercer grau als exconsellers i als Jordis, presos a Lledoners.

El jutjat no ha resolt encara sobre el recurs que afecta l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, encara que, segons fonts jurídiques, el previsible és que adopti una decisió idèntica a la de la resta de presos de Lledoners, ja que només ha d'entrar a valorar la suspensió i no el fons de l'assumpte.

D'aquesta manera, els nou líders independentistes condemnats per sedició podran seguir en semillibertat -cosa que els permet sortir diàriament de la presó i tornar-hi només a dormir, de dilluns a dijous-, almenys fins que els jutjats de vigilància respectius resolguin sobre el fons dels recursos presentats pel ministeri públic contra la seva classificació.

En les seves sis actuacions, d'idèntic argumentari i que poden ser recorregudes, el jutge -suplent al jutjat de vigilància número 5 de Catalunya- es desmarca així de la decisió de la titular, que el mes de juliol va decidir suspendre el tercer grau dels presos de Lledoners, malgrat que avalava la seva concessió, a l'espera que el Tribunal Suprem es pronunciés.