El conflicte sobre l'apropiació de béns patrimonials per part de l'Església el va treure a la llum l'abril del 2018 el sindicat Unió de Pagesos des del Bages quan va denunciar que el bisbat de Vic havia immatriculat en el registre de la propietat ermites i esglésies que pertanyien a masies i cases pairals de la comarca, entre les quals hi havia l'ermita de Sant Pere de Vallhonesta, de Sant Vicenç de Castellet. Des d'aleshores, el propietari de la finca, Joan Casajoana, manté un pols amb la diòcesi per recuperar uns béns patrimonials que considera que s'han espoliat.

Joan Casajoana, que a través d'Unió de Pagesos lluita des de fa tres anys perquè el bisbat de Vic li retorni els béns que va immatricular, ja ha aconseguit recuperar la meitat del terreny i la casa de Cal Campaner, que el bisbat s'havia apropiat indegudament en el marc de les immatriculacions de l'Església Catòlica. La diòcesi, però, manté que el cementiri i l'ermita (que també va inscriure al seu nom) són seus, tot i no tenir cap títol de propietat que ho acrediti. Si el bisbat no anul·la la immatriculació, Casajoana, que tenia la intenció de cedir l'església al poble, ja va anunciar que recorreria a la via judicial per recuperar les propietats que considera que li han robat.

Per la seva banda, la Comissió del Patrimoni de Vallhonesta integrada per l'Ajuntament de Sant Vicenç, partits polítics, el Centre Excursionista, veïns de Vallhonesta i el propietari va acordar fer un conveni per la cessió de l'església i el seu cementiri. El consistori va fer-lo arribar al bisbat perquè, conjuntament amb Casajoana, fessin cessió de tots els drets de propietat que puguin tenir sobre la l'ermita i el cementiri a l'Ajuntament.

La diòcesi no ha donat cap resposta i veïns i entitats han organitzat una recollida de signatures, que la setmana vinent faran arribar la consistori, amb l'objectiu de demanar una resposta positiva del bisbat a la proposta de la Comissió de per tal que se cedeixin els drets de propietat de l'ermita i el cementiri o que, en cas contrari, s'anul·li la immatriculació de Vallhonesta que consideren que perjudica els interessos del poble.

L'entitat veïnal de Vallhonesta també ha manifestat el seu desig de recuperar l'espai per al poble, lluny de polèmiques i poders patrimonials, i aposta perquè s'arribi a una acord com el que hi va haver amb el conjunt de Castellet, que es va cedir al municipi, de manera que l'Ajuntament pugui vetllar pel seu manteniment i la seva rehabilitació.

L'ermita de Sant Pere de Vallhonesta és un dels elements patrimonials més identificatius del poble. El conflicte entre el propietari de la finca on hi ha l'església i el bisbat de Vic per la titularitat de la propietat ha obligat, en les darreres edicions, a canviar d'emplaçament l'Aplec de Vallhonesta, que històricament han organitzat el Centre Excursionista de Sant Vicenç i els veïns de la zona en aquest indret, el dia 1 de maig. Amb la recollida de signatures, que es faran arribar al bisbat, propietari, institucions, entitats i veïns volen fer un front comú per reclamar a l'Església que aquest bé patrimonial sigui per al poble de Sant Vicenç de Castellet.