La consellera de Salut de la Generalitat en funcions, Alba Vergés, va demanar ahir contenció i prudència amb les restriccions pel coronavirus que avalua el comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) en vista d'unes «setmanes complicades».

«No estem en una situació de plantejar una obertura com a molts ens agradaria», va lamentar Vergés ahir en una roda de premsa a l'Hospital Clínic de Barcelona amb el vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès.

És previst que avui s'anunciaran les noves restriccions -les actuals estan vigents fins dilluns- que aniran en funció de la situació epidemiològica de la pandèmia, que fa uns dies que es troba en un estancament amb una baixada «petita» dels indicadors.

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, va assegurar dimarts en una roda de premsa que s'havia de «donar aire» als sectors afectats per les restriccions però va matisar que era una opinió personal. Va assegurar que la orba baixa molt a poc a poc per la qual cosa s'està en una situació d'estancament .

Tensió al sistema sanitari

La consellera en funcions va reiterar que la tensió al sistema sanitari és «evident» amb les unitats de vigilància intensiva (UCI) plenes -ahir registren un total de 587 pacients ingressats per covid-19 als llits de crítics de centres públics i privats.

Així mateix, Vergés va destacar que Catalunya es troba en un camí en què es «pot canviar d'escenari» a mesura que s'incrementi la vacunació entre la població i es deixi enrere l'hivern. La situació pot ser que millori si es aplicant mesures.

Els grups de treball del Pla d'Emergències de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) analitzaven ahir les propostes per flexibilitzar restriccions anticovid a partir de dilluns, amb les reticències dels epidemiòlegs i metges.

Els grups de treball van analitzar ahir les dades epidemiològiques, que apunten a un empitjorament del nombre d'infectats per culpa de la variant britànica del coronavirus, més contagiosa, que ja suposa el 40% dels casos diagnosticats a Catalunya, on ahir es van superar els 3.000 nous positius. Hi ha discrepàncies entre els responsables d'Economia i de Salut, els uns partidaris d'obrir sectors i els altres més partidaris de seguir frenant les interaccions socials, temorosos que es col·lapsin els hospitals si remunta una quarta onada de la covid-19.

L'epidemiòloga Magda Campins és partidària que les mesures restrictives segueixin sent «estrictes» i que es minimitzi la interacció social. El sector comercial no essencial, obligat a tancar els caps de setmana, i els centres comercials, tancats tota la setmana, podrien ser alguns dels beneficiats.