Ecologistes en Acció de Catalunya ha demanat al futur govern que creï un Departament de Vicepresidència de Transició Ecosocial i posi en marxa un pla de govern decreixentista. L'entitat ha defensat que cal un compromís polític i una estructura departamental "adient per fer front a la crisi multidimensional". Consideren que les polítiques ambientals sectorials de les últimes dècades no són suficients per revertir la inèrcia expansiva i extractiva del sistema socioeconòmic i per això defensen "anar molt més enllà de la creació d'una conselleria de medi ambient o una acció pel clima". Aquesta vicepresidència ha de poder "influir" en les polítiques de la resta de departaments.

"No ens en sortirem amb una conselleria de medi ambient que no pugui incidir en l'acció de la resta de departaments, cal anar molt més enllà i transformar radicalment les polítiques productives, econòmiques, urbanístiques, alimentàries, de mobilitat, energètiques, educatives...", ha declarat el portaveu d'Ecologistes en Acció de Catalunya, Kike Molina.

D'altra banda, plantegen la necessitat d'impulsar una Estratègia Catalana per al decreixement ordenat i just que inclogui accions "urgents" per a totes les àrees de govern.

"L'epidèmia de la Covid-19 ha de ser un punt d'inflexió que ens faci fer un gir de 180 graus cap a una reducció de la demanda i una distribució equitativa dels recursos energètics i materials", ha apuntat el portaveu.