Tal com demanava la Comissió Europea, el Tribunal de Justícia de la UE va condemnar ahir Espanya a pagar 15 milions d'euros per no haver transposat encara la directiva sobre protecció de dades personals en el marc de la prevenció i detecció d'infraccions penals ni haver comunicat les mesures de transposició.

A aquesta quantitat, segons la sentència, se sumarà una multa coercitiva de 89.000 euros per cada dia de retard que es prolongui l'incompliment, a comptar des del 25 de febrer.

El termini donat per la Unió Europea per transposar la normativa, va expirar el 6 de maig de 2018. Dos mesos i mig després i un cop constatat que les autoritats espanyoles no havien informat sobre la transposició de la directiva, Brussel·les va decidir obrir un procediment d'infracció.

Gairebé un any més tard, el 27 de març de 2019, Espanya va informar Brussel·les que el procediment administratiu per a l'adopció de les mesures de transposició estava en marxa i que havia de concloure a finals de juliol del mateix any 2019 i, a finals de març de 2020 el procediment parlamentari.

Aquests terminis finalment no s'han respectat i per això ha arribat la condemna.