En el primer pacte d'un de global que se segellarà els propers dies, el PSOE i el PP, amb Unides Podem i el PNB, van acordar ahir renovar el Consell d'Administració de RTVE. L'entesa va arribar a primera hora del matí, just abans de la votació que va tenir lloc al Congrés, en què sis integrants de l'organisme van ser elegits per més de dos terços dels diputats, dins d'un procés en el qual el Senat n'elegirà quatre més.

Això només és el principi de la renovació institucional que encaren socialistes i conservadors, després d'anys en els quals aquesta negociació ha estat impossible de dur a bon port a causa de la negativa del partit de Pablo Casado. En els «pròxims dies», van coincidir en el PSOE i el PP, s'intentarà arribar a un acord que permeti desbloquejar, finalment, òrgans com el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes, l'Agència Espanyola de Protecció de Dades i el Defensor del Poble, càrrec que excepte sorpreses ocuparà Ángel Gabilondo.

Els populars s'havien negat fins ara a negociar amb el Govern, tot i els diversos intents en aquest sentit, a causa de la seva por a Vox. Primer, davant la moció de censura que el partit ultradretà va presentar a la tardor contra Pedro Sánchez. Després, davant les eleccions del 14 de febrer. Però ara l'absència de cites electorals a l'horitzó propicia un canvi d'actitud per part de Casado, com es va plasmar dimecres al Congrés.

Segons el que s'ha pactat, José Manuel Pérez Tornero, de 67 anys, catedràtic de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), serà elegit nou president del Consell d'Administració de RTVE a proposta del PSOE. Pérez Tornero va quedar quart en el concurs públic per triar el Consell de RTVE i substituirà qui, des de juliol de 2018, és administradora única provisional, Rosa María Mateo. Va ser creador de la Televisió Educativa a TVE amb La aventura del saber, un programa que s'emet des dels anys 90. La resta de consellers seran Ramon Colom Esmatges (avalat pel PSOE), Elena Sánchez Caballero (PSOE), Concepción Carmen Cascajosa Virino (PSOE), José Manuel Martín Medem (IU i Podem), Roberto Lakidaín Zabalza (Podem), María Carmen Sastre Bellas (PP), Jenaro Castro Muiña (PP), Maria Consuelo Aparicio Avendaño (PP) i Juan José Baños Loinaz (PSOE). Els proposats van rebre cadascun 249 vots dels 350 totals que componen el Congrés. Els diputats de Vox van ser ràpids a l'hora d'aprofitar el pacte entre socialistes i populars per intentar desgastar Casado. «Que es facin un petó! Que es facin un petó!», van cridar els seus diputats després de conèixer el resultat.

En previsió d'un proper pacte, el ple del CGPJ va acordar retirar de l'ordre del dia els nomenaments que tenia previst fer aquesta setmana. Segons fonts del poder judicial, es va decidir per assentiment després que vuit vocals sol·licitessin incloure'ls. En aquest mateix ple, l'òrgan de govern dels jutges va aprovar per unanimitat l'informe que qüestiona els eixos centrals de l'avantprojecte de llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com a llei del «només sí és sí» .