ERC i la CUP va celebrat ahir la tercera reunió per avançar en les negociacions per a un acord d'investidura i van perfilar possibles canvis en el model dels Mossos d'Esquadra, amb propostes com una moratòria en l'ús de les bales de foam i la participació de la BRIMO en els desnonaments.

Després de la reunió, ERC va explicar en un comunicat que tots dos equips negociadors van aprofundir en «propostes a curt i a mitjà termini per transformar el model d'ordre públic català», si bé la conselleria d'Interior en aquests moments està en mans de Miquel Sàmper, de JxCat, que no va participar a la reunió.

La reunió, va dir ERC, es va centrar en quatre àmbits vinculats a la «transformació» del model policial català: l'ús de projectils de foam, el paper de la Generalitat en les acusacions particulars contra manifestants, l'aplicació del reglament dels Mossos davant «possibles males praxis» i la participació d'agents antidisturbis en els desnonaments. Els negociadors, segons ERC, van assumir el compromís de «treballar en propostes concretes a curt termini i en reformes i replantejaments del model més a mitjà termini».

Per la seva banda, la CUP, en un altre comunicat, va destacar que es van posar sobre la taula una «moratòria de les bales de foam i de la participació de la BRIMO en els desnonaments», uns compromisos amb els quals, segons la formació anticapitalista, «es poden generar les condicions per entrar en una negociació» sobre la investidura. Per a la CUP, és «condició prèvia i immediata a qualsevol tipus de negociació» aturar les «hemorràgies que hi ha hagut en l'acció política» de JxCat i ERC durant la darrera legislatura i que «vulneren el dret a l'habitatge i el dret a la protesta». Per això, la CUP va valorar «positivament que ERC s'avingui a treballar» en aquests àmbits, que considera imprescindibles «abans d'asseure's a parlar de res més» amb ERC i JxCat: «Estarem atents al fet que els compromisos aconseguits siguin una realitat a curt termini».

Per anar concretant reformes estructurals en l'àmbit de l'ordre públic i l'habitatge, ERC i la CUP crearan un equip jurídic amb representants d'ambdues formacions, que es reunirà en els propers dies.

En paral·lel, la número tres de la CUP per Barcelona en les eleccions del 14-F, Eulàlia Reguant, va dit en declaracions a TV3 que la seva formació s'ha «ofert» a presidir el Parlament per «plantar cara al feixisme» i garantir que la cambra pugui debatre sense veure's condicionada pel Tribunal Constitucional. De fet, el Consell Polític de la CUP debatrà avui les condicions a plantejar en les negociacions amb ERC i JxCat de cara a la investidura del proper president de la Generalitat i la formació del nou Govern.

Per la seva banda, el candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa, va afirmar que una coalició entre ERC i JxCat amb el suport de la CUP seria repetir una fórmula ja «fracassada» i va apostar per governar amb els comuns, si bé va posar en valor els tripartits que van liderar Pasqual Maragall i José Montilla i que, segons va dir, «alguns trobem a faltar». En declaracions a SER Catalunya, Illa no va donar per fet que les forces independentistes seran capaços d'aconseguir un acord i va insistir a postular-se per a la investidura, després d'haver encapçalat la candidatura més votada el 14-F, empatada a 33 escons amb ERC.

Per la seva banda, la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, va demanar «frenar el desemparament que pateixen els Mossos a Catalunya» i va posar l'accent en el fet que cal «perseguir els violents i no tot un cos policial».

El Consell Polític de la CUP debatrà avui les condicions per formar Govern, a més d'analitzar els escenaris que s'obren si els partits sobiranistes arriben a un acord, i que passen des d'integrar-se en l'Executiu o acceptar càrrecs a la Mesa del Parlament fins a mantenir-se en l'oposició.

La reunió del Consell Polític tindrà caràcter deliberatiu i no resolutiu, van dir fonts d'aquesta formació anticapitalista, per la qual cosa no es preveu que la reunió conclogui amb un posicionament definitiu sobre el nou Govern, però servirà per recollir les opinions de la militància i actuar en conseqüència.

Més de 850 militants de les organitzacions que integren la candidatura electoral CUP-UNCPG han participat en les denominades «assemblees obertes parlamentàries» celebrades durant aquesta setmana de forma telemàtica, segons les mateixes fonts. Les assemblees tenien un doble objectiu, analitzar els resultats electorals del 14-F i esbossar «quin ha de ser el paper de la formació durant la propera legislatura.