El mes de febrer conclou amb un descens continuat de la transmissió de contagis de covid-19, fins a una incidència per sota dels 200 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies, i de la pressió als hospitals i a les UCI, encara que la caiguda d'aquests indicadors no s'ha reflectit en la mortalitat, la més alta en un mes des de l'abril passat i que concentra entorn d'un 15% de les defuncions totals.

Encara que fins avui el Ministeri de Sanitat no facilitarà noves xifres sobre l'evolució de la pandèmia, gairebé una desena de comunitats van informar ahir d'un descens dels contagis en els seus territoris, entre les quals figuren Andalusia, Castella i Lleó, Múrcia, País Basc, Cantàbria, la Rioja Catalunya, Extremadura i Galícia.

Segons les últimes dades facilitades per Sanitat divendres passat, febrer, que va començar amb una incidència acumulada de 865 casos, se situava a dia 26 en 193 (una xifra similar a la de mitjan desembre); la pressió als hospitals havia passat del 24,9% al 9,6% i en les UCI va descendir des del 45,3% al 28,7%.

Però el segon mes d'any acaba amb unes xifres molt elevades de defuncions en concentrar un 15% (més de 10.000) dels 69.142 decessos registrats des de l'inici de la pandèmia, segons les dades de Sanitat, el percentatge més alt dels que ha tingut lloc a Madrid, Andalusia, Catalunya, Comunitat Valenciana, Castella i Lleó i Castella-la Manxa.

L'esperança posada en la vacuna

Sanitat espera que a mitjan d'aquest mes entrant, l'Agència Europea del Medicament (EMA) autoritzi l'administració de la nova vacuna de Johnson & Johnson, que aquesta matinada ha rebut el vistiplau de l'Agència d'Aliments i Medicaments dels Estats Units.

Una vacuna que Europa preveu rebre en les pròximes setmanes i que no requereix les extremes baixes temperatures en el magatzematge de les de Pfizer i Moderna perquè no està basada en ARN missatger i que s'administra en una sola dosi.

A més, la Unió Europea estima que, «d'aquí a dues, tres setmanes, tot funcionarà normalment» en la producció i distribució de les vacunes contra la covid-19 als Estats membres, segons la comissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira.

Elisa Ferreira creu que a mesura que s'aconsegueixi la «velocitat de creuer», els països han de concentrar-se en la seva «capacitat» d'administrar les vacunes entre la població perquè aniran «arribant, arribant i arribant».

Per tant, Europa demana que s'accelerin les seves campanyes de vacunació per poder aconseguir l'objectiu comunitari d'immunitzar al 70 per cent dels europeus a la fi de l'estiu, assegura el president del Parlament Europeu, David Sassoli, per a qui es tracta d'un «gran pla que hem d'aconseguir junts» i un assoliment «possible».

«Les empreses farmacèutiques han de ser severament sancionades si han violat contractes o comès frau, però els plans nacionals han d'accelerar-se. La UE té l'objectiu de vacunar al 70% dels europeus abans d'acabar l'estiu, cosa que significa 255 milions de ciutadans. Fins ara, el 10% d'ells han estat vacunats, la qual cosa equival a 25 milions», afirmava Sassoli en una entrevista que publica ahir el diari italià Il Messaggero.

Segons les últimes dades facilitades pel Ministeri de Sanitat, dissabte, en complir-se dos mesos de la campanya de vacunació, 1.243.783 persones ja han rebut les dues dosis de les vacunes i, per tant, estan immunitzades enfront del virus, mentre que aquesta setmana el nombre de dosis administrades ha superat per primera vegada el nombre de persones contagiades.

S'han distribuït entre les comunitats autònomes 4.508.845 dosis de les tres vacunes disponibles: Pfizer, Moderna i AstraZenaca, i se n'han inoculat 3.605.635.