Una sola dosi de les vacunes de Pfizer i AstraZeneca redueix un 80% el risc d'hospitalització per covid-19, segons un estudi del servei de salut pública d'Anglaterra presentat ahir. Els vacunats eviten tenir símptomes de covid-19 quatre setmanes després de la primera dosi entre el 57% i el 61% dels casos si han rebut la vacuna de Pfizer i entre el 60% i el 73% amb el vaccí d'Oxford-AstraZeneca. La investigació també apunta que la vacuna de Pfizer permet reduir un 83% les morts per covid-19 entre la població de més de 80 anys. L'estudi apunta que els contagis amb símptomes en els més gran de 70 es redueixen a partir de les tres setmanes de rebre la primera dosi de qualsevol de les dues vacunes.

El Regne Unit és un dels països que més han accelerat el programa de vacunació contra la covid-19, i ja té més d'un terç de la població vacunada amb la primera dosi, uns 20 milions de persones.

Les dades de l'estudi, que es publicarà aviat, indiquen que les vacunes «funcionen i són altament efectives perquè protegeixen contra una malaltia greu, i eviten l'hospitalització i morts». El servei de salut pública anglès assegura que l'estudi té dades esperançadores però insta la població a mantenir les precaucions perquè encara no es té informació sobre com les vacunes redueixen el risc de contagiar de covid-19 una altra persona. El govern britànic va assegurar en roda de premsa que l'informe avala la seva decisió d'allargar fins a les 12 setmanes el període entre la primera i la segona dosi .