La Fiscalia ha recorregut davant el Tribunal Suprem perquè suspengui la semillibertat de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, els altres quatre exconsellers presos a Lledoners i els Jordis, mentre el jutjat resol si els revoca el tercer grau.

Igual que va fer dilluns amb la decisió del jutjat de vigilància penitenciària de mantenir per ara en semillibertat Dolors Bassa i Carme Forcadell, la Fiscalia va presentar davant el Suprem un recurs d'apel·lació en el qual demana suspendre el tercer grau de la resta dels presos del procés. D'aquesta forma, el Tribunal Suprem serà qui decideixi si corregeix la decisió dels jutges de vigilància de Catalunya, que la setmana passada van descartar suspendre el règim de semillibertat als nou líders del procés mentre resolen sobre el fons dels recursos que la Fiscalia va presentar contra el tercer grau.

En els recursos al Suprem, la fiscalia argumenta que si no se suspèn la semillibertat es podria donar motiu a un «buidatge de la pena» imposada pel Suprem i a un «no acatament» de la sentència per part de Justícia. Així va ocórrer, segons la fiscalia, quan el juliol la Generalitat va concedir per primera vegada el tercer grau als nou presos, que el Suprem va acabar revocant cinc mesos després. En el cas de Bassa i Forcadell -que, a diferència de la resta, van gaudir durant cinc mesos del tercer grau perquè el jutjat de vigilància no el va suspendre-, la Fiscalia recorda que en l'últim mig any només han estat 57 dies en «el règim de segon grau que era el que els corresponia», una situació que, alerta, «es pot repetir sine die fins al final de la condemna».

El fiscal qüestiona en els recursos l'argument del jutjat de vigilància número 5 de Catalunya, que va descartar suspendre la semillibertat sobre la base d'una interpretació restrictiva d'un article de la Llei Orgànica del Poder Judicial que, segons la Fiscalia, obligaria a suspendre de forma automàtica el tercer grau quan aquest ha estat recorregut.