El document que proporciona els dies feiners el Ministeri de Sanitat amb les dades de la pandèmia ha arribat aquest dimarts amb un regal enverinat. Un doble asterisc adverteix que a la xifra dels contagis notificats per Catalunya se li han restat els que aquesta comunitat havia comunicat per duplicat anteriorment. Són uns 80.000 menys, que corresponen a les notificacions de les últimes setmanes, segons han indicat fonts de la Conselleria de Salut Pública.

L'embolic no afecta les xifres que cada matí facilita el Govern a la web Dades Covid. Aquestes procedeixen del sistema propi de la Generalitat. Les que remet al ministeri són les que havien generat la confusió. Segons fonts de Salut, cada nova vacunació que es donava d'alta en el sistema estatal Sivies es comptabilitzava com un nou cas quan la persona vacunada ja havia passat la malaltia, amb la qual cosa el seu cas figurava dues vegades.

Això ha engreixat artificialment la dada global de contagis que comunica el ministeri. La de Catalunya queda situada en 503.209 casos, davant els 582.073 que reportava el document de dilluns. Per al conjunt d'Espanya la xifra baixa dels 3.204.531 de dilluns als 3.130.184. L'embolic no afecta les incidències acumulades perquè són sobre els casos diagnosticats els dies anteriors, i la data que figurava en el nou contagi duplicat era la registrada originalment.

La corba continua a la baixa

En aquestes condicions, és impossible determinar exactament els nous casos que han reportat les autonomies dilluns. Si s'exclou Catalunya, han sigut només 4.517, la xifra més baixa des d'agost.

No és la primera vegada que passa una cosa així. Els estadístics que intenten seguir l'evolució de la pandèmia han hagut de refer les seves sèries diverses vegades per canvis de criteri o errors com el d'ara. L'última vegada va passar a principis d'octubre, quan es van afegir de cop més de 1.300 de morts, gairebé tots corresponents també a Catalunya.

Sanitat ha tornat a reportar una caiguda de la incidència acumulada de contagis de coronavirus en 14 dies fins als 168,4 casos per 100.000 habitants i una ocupació de les ucis del 26,99%, en xifres similars al pic de la segona onada al novembre.

També descendeix el nombre de malalts de coronavirus hospitalitzats, 11.246 persones (508 menys que dimarts), cosa que suposa una ocupació del 8,9%.