Les negociacions per la investidura i la nova legislatura han marcat el debat parlamentari sobre els aldarulls contra l'empresonament de Pablo Hasél i el model policial. El ple de la Diputació Permanent d'aquest dimecres l'han condicionat els blocs d'esquerres i dretes, així com els resultats del 14-F. La portaveu del PSC, Eva Granados, ha instat el vicepresident amb funcions de president i candidat d'ERC, Pere Aragonès, a triar entre Mossos o CUP. Pels comuns, Jéssica Albiach ha reclamat un canvi de Govern i ha exigit que no es frivolitzi quan es parli de violència. Vidal Aragonès (CUP) ha marcat distància amb ERC: "Què teniu d'esquerres?", i Carlos Carrizosa (Cs) ha acusat l'independentisme de convertir Hasel en un "Joker nostrat".

Granados ha preguntat a Aragonès si està al costat dels Mossos bé de la CUP i ha advertit que no pot estar amb totes dues opcions alhora: "O respecte o apretar? Ha de decidir". La dirigent socialista també ha emplaçat el candidat d'ERC a respondre si el Govern es presentarà com a acusació particular en els atacs contra els comerços, i si prestarà defensa jurídica als agents policials denunciats per la "feina feta". A banda, Granados també ha demanat quines eines tenen els Mossos per dissoldre actuacions violentes.

Per altra banda, Albiach ha insistit que "violència" també és deixar famílies vulnerables sense cap sostre, o que gent gran perdi la feina i es quedi sola amb depressió i en situació de pobresa, o que una família passi fred. La cap de files dels comuns ha insistit que els problemes no se solucionen "a cops de porra", i que calen polítiques públiques i estructurals.

En aquest sentit, Albiach ha recordat que ERC governa des del 2015 i que JxCat ho fa -sota diferents sigles- des del 2010: "Què ha canviat perquè ara actuïn de manera diferent i donin resposta a les necessitats de la gent?", ha preguntat la líder dels comuns, que ha conclòs que Catalunya "no mereix una altra legislatura perduda", sinó un Govern d'esquerres per fer polítiques públiques amb la joventut.

Carrizosa ha denunciat l'"estratègia perversa dels partits separatistes", a qui ha acusat de promoure "un altre cop a les institucions". "Ara volen que d'altres agafin el relleu amb el colpisme a peu de carrer, amb l'enderrocament de la democràcia per part de les esquerres antisistema", ha afegit. El líder de Cs ha subratllat que la ciutadania catalana té "un problema que es diu CUP", perquè porta anys portant la "batuta" de la política.La CUP marca distància amb ERC

Al seu torn, la CUP ha recriminat que es criminalitzin el jovent i les mobilitzacions. Aragonès ha asseverat que no hi ha una generació de "joventut violenta" sinó de "joventut violentada", perquè amb 24 anys no tenen perspectiva de present ni futur. El diputat anticapitalista ha reflexionat que, de fet, els i les joves ja viuen pitjor que quan eren infants. Aragonès ha interpel·lat les diputades d'esquerres per reclamar que abandonin el marc polític de la dreta basat en parlar de seguretat, i no de polítiques per donar alternatives a les classes populars.

Així mateix, el dirigent de la CUP, en la línia d'Albiach, ha remarcat que "violència" és la que pateixen les dones, les famílies desnonades, les persones que esperen anys per una intervenció quirúrgica, les morts laborals, o que el capitalisme negui el dret a una feina, així com la desocupació juvenil, o la il·legalització de persones migrades i la pobresa infantil. "Això és violència, la resta són danys contra les coses, en el major dels supòsits".

En un discurs contundent, Aragonès ha marcat distància amb ERC en preguntar directament a Aragonès "què tenen d'esquerres, si el seu model públic és la gestió privada". "Els emplacem per la república i la independència, disposició absoluta. Però si venen a gestionar autonomisme i a aplicar receptes neoliberals: barricada".

Els partits del Govern, JxCat i ERC, han insistit en la necessitat de revisar al Parlament el model policial. També han condemnat la violència però han insistit en la llibertat d'expressió i el dret a manifestació. Precisament el president del PPC, Alejandro Fernández, els ha criticat que no s'oposessin a la violència sense matisos.