L'àrea bàsica de Salut que engloba els municipis de Sant Fruitós i Navarcles és, a dia d'avui, la que pateix una situació epidemiològica més complicada al Bages, amb 57 nous positius de covid-19 detectats en els darrers set dies. Aquesta xifra és quatre vegades superior a la dels set dies anteriors, quan es van reportar 13 casos al poble, segons el Departament de Salut.

El número de grups escolars confinats confirma la propagació del virus a Sant Fruitós. A l'Institut Gerbert d'Aurillac, la Generalitat informa que hi ha 215 alumnes de 8 grups aïllats a casa per la detecció de 25 positius en els darrers 10 dies al centre. També es troben confinats un grup de l'escola Paidos; un grup del col·legi Pla del Puig, un grup del centre Monsenyor Gibert i un grup de la llar d'infants Les Oliveres. En total: 301 persones en quarantena. En canvi, al web d'Educació on s'informa sobre l'estat de les escoles, no hi figura cap centre de Navarcles afectat.

El risc de rebrot fruitosenc era aquest dimarts de 2.129 punts i el navarclí, de 273. A Manresa, la dada era de 269, mentre que el global de la comarca estava situat en els 264. Quant a la velocitat de contagi (Rt), era de 3,67 a Sant Fruitós. És a dir, cada malalt de coronavirus està transmetent la malaltia gairebé a 4 persones més. A Navarcles la taxa era de 2 i a Manresa, d'1.14. La xifra de tot el Bages va quedar ahir en el 1,22.

A la capital comarcal, el virus avança lleugerament, amb 109 nous positius detectats en els últims set dies, pels 86 del període anterior. Per zones, l'increment més rellevant és el de l'àrea bàsica de la Manresa 2 - Plaça Catalunya, que ha passat de 24 nous casos a 34 en una setmana; seguit pel de l'àrea de Manresa 4 - Sagrada Família (de 25 a 34); i el de Manresa 3 - Les Bases (de 16 a 20). L'àrea Manresa 1- Barri Antic es manté en la mateixa xifra que fa una setmana, 21 nous casos de covid-19 en set dies.

Encara dins de l'Àrea de gestió assistencial Bages i Solsonès (que també inclou el Moianès) una altra àrea bàsica que té una tendència epidemiològica a l'alça és la de Moià, amb nous 25 casos de coronavirus diagnosticats en els darrers set dies, pels 17 casos detectats la setmana anterior.

Per contra, i sempre segons les dades del Departament de Salut, el virus està reculant a les àrees bàsiques de Sallent, Artés, Cardona i Solsonès.

La situació millora a Catalunya

A nivell general de Catalunya, tots els indicadors epidèmics van millorar ahir i la pressió hospitalària i la mortalitat també van continuar descendint, amb dades que s'apropen cada vegada més a una fase amb possibilitat de poder controlar l'epidèmia, encara que el risc de rebrot segueix sent alt.

El virus retrocedeix a Catalunya, amb una velocitat de propagació que ahir es va situar en 0,94, dues centèsimes menys que dilluns, mentre que el risc de rebrot es trobava en 230 punts, deu menys que el dia anterior. La incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies ha baixat a 251, tres menys que dilluns.

D'altra banda, el Ministeri de Sanitat ha rebaixat en 74.347 casos els infectats de covid des de l'inici de la pandèmia després que Catalunya hagi eliminat xifres duplicades. Així, la xifra global queda ara estipulada en 3.130.184 infeccions, en lloc de les 3.204.531 que s'informaven dilluns. La xifra de víctimes per coronavirus s'ha incrementat en 192 persones des de dilluns i ja eren ahir 69.801 els morts per la pandèmia a Espanya. Madrid encapçala la xifra de contagis en els últims 7 dies.