El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón va acordar ahir la posada en llibertat del principal imputat del cas Tàndem -en què s'investiguen les clavegueres policials-, l'excomissari José Manuel Villarejo, després de l'escrit presentat en aquest mateix sentit per la Fiscalia Anticorrupció al matí, van informar fonts jurídiques. El canvi d'actitud fiscal, que fins i tot va recórrer en súplica la llibertat ja acordada per la sala penal en tres de la trentena de peces obertes en contra seu, és una conseqüència de la impossibilitat de poder jutjar-lo en cap d'elles abans del 3 de novembre, moment en què es complirà el màxim de quatre anys previst per a la presó preventiva.

Amb tot, per evitar la seva fugida, el magistrat, com li havia demanat el ministeri públic, acorda imposar a Villarejo compareixences diàries al jutjat. També li retira el passaport, li prohibeix sortir del país i obliga a comunicar qualsevol canvi de domicili. Un cop que Anticorrupció va sol·licitar la seva posada en llibertat, el principi acusatori obliga el jutge a ordenar la sortida de la presó.

El procediment més avançat perquè l'excomissari, a la presó madrilenya d'Estremera des del 2017, pugui ser jutjat és el format per la unió de les peces Iron, Land i Pintor, el començament de la vista oral del qual ha estat fixat per al 13 de desembre, fet que suposa que Villarejo quedaria en llibertat un mes i 10 dies abans. L'únic motiu pel qual podria romandre pres és que abans d'aquest dia ja hagués estat condemnat en algun dels procediments oberts en contra seu. En l'únic judici que s'ha celebrat contra ell, el de les injúries a l'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán, va ser absolt.

La causa d'Iron, Land i Pintor es jutjarà conjuntament, i la Secció Quarta de la Sala Penal de l'Audiència Nacional acaba de rebutjar el recurs d'Anticorrupció contra la seva decisió de deixar-lo en llibertat. Amb la seva excarceració, quedarien nou mesos de presó preventiva que podrien ser usats posteriorment en cas que calgui davant la celebració de propers judicis, informa Europa Press.

En sortir de la presó, Villarejo va asegurar que «les clavegueres no generen merda, la netegen», i va exclamar que «m'han tancat perquè no parlés. I per molt mal tracte a què m'han sotmès, segueixo viu. És una putada per als que han intentat acabar amb mi». Diversos cops va repetir: «I recordeu, soc presumpte» sobre la presumpció d'innocència.