04 de març de 2021
04.03.2021
Regió7

ERC, JxCat, PDeCAT i CUP demanen les compareixençes de Felip VI i de Sánchez al Congrés

Els grups volen que donin explicacions pels escàndols protagonitzats per la Casa Reial

04.03.2021 | 10:14
El rei d'Espanya, Felip VI, durant un discurs adreçat a la ciutadania en el marc de la crisi pel coronavirus el 18 de març del 2020

ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, BNG, Bildu, Compromís i Més País han anunciat que registraran el matí d'aquest dijous les peticions de compareixença del cap de l'Estat, el rei Felip VI, i del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè donin explicacions a la cambra "davant la gravetat dels esdeveniments de les últimes hores, dies, mesos i anys en relació a la Casa Reial". Els grups volen que Felip VI reti comptes per "la marxa del rei emèrit del país i de les últimes informacions conegudes en relació a membres de la Família Reial". Pel que fa a Sánchez, perquè expliqui "el paper del govern en els mateixos escàndols".

La iniciativa previsiblement no prosperarà. No només per l'oposició frontal del PSOE, que ha sumat reiteradament els seus vots amb PP i Vox a la Mesa per rebutjar aquest tipus de petiions, sinó pel fet que els lletrats del Congrés han tancat la porta reiteradament a qualsevol iniciativa que suposi el control de la monarquia, adduint que el Congrés té potestat per controlar el govern espanyol, però no la Casa Reial.

El govern espanyol tanca la porta a la compareixença de Felip VI al Congrés perquè és "inviolable"

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha tancat la porta de manera taxativa a la petició de compareixença que ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, BNG, Bildu, Compromís i Més País han registrat perquè el cap de l'Estat, el rei Felip VI, doni explicacions a la cambra "davant la gravetat dels esdeveniments de les últimes hores, dies, mesos i anys en relació a la Casa Reial".

Segons Calvo, "el Rei no ha ni pot comparèixer" perquè "seria inconstitucional que ho fes". "El Rei és una figura neutral políticament, símbol de la unitat de l'Estat, així ho diu la Constitució" i "té garantida la inviolabilitat perquè no participa de manera partidària a la política". Segons Calvo, la petició de compareixença només és "una fantasia d'ERC".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit