Un cop d'ull als gràfics que il·lustren aquestes pàgines mostren com les onades de nous casos són cada cop menys agudes i més romes. La primera corba és el resultat d'una allau de casos que va vorejar el desastre, mentre que les altres dues reflexen com els contagis greus s'espaiaven.

La gran diferència entre la primera onada i la resta ha estat que quan l'epidèmia va esclatar com una bomba, els centres assistencials van arribar a dedicar-se molt majoritàriament a la lluita contra el virus.

A la segona i la tercera onada, tot i el fort impacte que representa l'activitat covid, la no covid ha estat majoritària en les diferents àrees. Per exemple, a hospitalització d'Althaia, durant el mes d'octubre van ingressar 1.350 pacients procedents d'urgències, dels quals un 9,3% van ser per covid. Al novembre, la xifra de pacients ingressats procedents d'urgències va ser de 1.200, dels quals el 14,6% van ser per covid.

Pel que fa al bloc quirúrgic, durant l'estiu es va programar activitat complementària per tal de recuperar la que es va haver d'anul·lar durant els mesos de març i abril. La gestió va ser complexa perquè es va haver d'encaixar aquesta activitat amb la disponibilitat de professionals tenint en compte que era un període vacacional.

Els moments de màxima tensió a les UCI s'han alternat amb altres de més relaxació. El juliol hi havia 5 pacients ingressats a l'hospital Sant Joan de Déu per covid. Però a partir de l'octubre les tornes van canviar de mig a mig i abans d'acabar l'any el 29% dels pacients ingressats (entre hospitalització i crítics) a Althaia eren per covid. A l'hospital Sant Joan de Déu hi havia tres unitats d'hospitalització destinades a pacients amb covid-19, a banda de la UCI que també va haver d'augmentar la seva capacitat per donar resposta a pacients covid o no.

Les darreres dades fetes públiques ahir pel departament de Salut de la Generalitat comptabilitzaven 44 morts més a causa de l'epidèmia que elevaven el total a Catalunya a 20.760.

La velocitat de propagació de la covid-19 a Catalunya baixava dues centèsimes fins a 0,92. També disminuïa el risc de rebrot, en aquest cas sis punts fins a 224.

Ahir es van registrar 1.442 nous casos confirmats per PCR o test d'antígens, amb un total de 519.840 durant tota l'epidèmia.

Hi havia 1.664 pacients ingressats als hospitals, 33 menys que el dia anterior, però dels quals 520 eren a les unitat de cures intensives.