05 de març de 2021
05.03.2021
Regió7

La complexitat de vacunar al món rural

Els equips d'atenció primària es mobilitzen per fer arribar la vacunació a les persones de més de 80 anys que viuen en masies aïllades

05.03.2021 | 00:00

L'administració de la vacuna de la covid-19 es fa més complexa en persones grans amb problemes de mobilitat que viuen en un entorn rural. El trasllat del vaccí i la dispersió de les cases són dues dificultats afegides al procés habitual. Els equips d'atenció primària del territori, com va fer ahir el d'Artés, es desplacen a les cases aïllades de la seva àrea per vacunar als seus residents i evitar que s'hagin de moure. Per no malbaratar cap dosi, convoquen altres veïns de la zona i els posen la injecció sense baixar del cotxe.

La Concepció Capdevila té 93 anys i viu amb tres familiars més a la Casa Torras de Sant Feliu Sasserra. Com que té poca mobilitat, ahir al matí un equip de professionals del CAP d'Artés es va desplaçar fins a la masia per administrar-li la vacuna. La va rebre al mateix menjador de casa i assegurava que «no m'ha fet gota de mal». L'equip també va vacunar un tiet d'edat avançada, que viu a la mateixa casa, i els dos cuidadors, que són la jove i el fill de la Concepció, Josep Torras, de 68 anys, que va agrair que els professionals es desplacessin al domicili «perquè nosaltres podem anar fins al consultori, però ella no».

Un cop obert el vial que conté sis dosis, per poder aprofitar-ne la resta, el CAP havia convocat a la mateixa masia altres persones depenents o majors de 80 anys de l'entorn, que podien moure's amb vehicle. Acompanyats dels seus cuidadors s'esperaven a l'exterior de la casa i sense necessitat de sortir del cotxe van rebre la vacuna. Va ser el cas de la Remei Garcia, de 95 anys, que es mostrava satisfeta de rebre la primera dosi del vaccí. «Estic contenta, més per ells que no pas per mi, que ja soc gran», deia, en referència al seu fill i a la seva dona que l'acompanyaven i també van rebre la injecció. En total, es va vacunar a 12 persones, entre depenents i cuidadors, que d'aquí a 21 dies repetiran el mateix procés per rebre la segona dosi de vacuna Pfizer.

L'adjunta a la direcció de l'EAP d'Artés, Gemma Arnau, que es va fer càrrec de la vacunació juntament amb tres professionals més, destacava que «la feina al món rural és molt agraïda, però tot es complica més per la distància i la dispersió que hi ha». Les dificultats que comporta l'atenció sanitària en aquestes zones s'ha tornat a fer evident amb la vacunació de la covid-19 «per les peculiaritats de reconstitució i de transport» del vaccí, que no permet portar les dosis preparades perquè amb el moviment es farien malbé. Això els obliga a preparar i administrar in situ les 6 dosis que hi ha a cada vial amb la complexitat organitzativa que comporta per no desaprofitar-ne cap. Les vacunes «arriben molt lentament, amb comptagotes, i són com el nostre or», reconeixia Arnau.

L'Àrea Bàsica de Salut d'Artés atén una població d'11.000 persones i compta amb sis consultoris locals. Segons Arnau, «per poder arribar a tota la gent amb equitat hem de fer realment encaixos». Des del CAP d'Artés fa dues setmanes que vacunen a les persones més grans de 80 anys i els seus cuidadors. La primera setmana van posar 114 vacunes i aquesta 102. De cara la setmana vinent, però, només tenen 26 dosis per administrar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit