05 de març de 2021
05.03.2021
Regió7

L'arribada de les vacunes a les residències va marcar el que es considera l'inici del canvi

Les directores comarcals de l'ICS veuen un futur positiu des del punt de vista sanitari i ara sospiren per poder rebre més dosis i incrementar la protecció

05.03.2021 | 00:00
Un infermer preparant la vacuna al Palau Firal de Manresa

«Quan el 4 de gener ens va arribar la primera vacuna per a una residència va ser tot un canvi». Els professionals de la medicina van veure que podien capgirar la pandèmia. I així ho explica Carme Riera. Les van mateixes il·lusions els van transmetre els professionals de la resta de comarques de l'àmbit Catalunya central de l'ICS a les directores Elisabet Descals i Anna Moreta. Davant un any de desesperança, la vacuna era la il·lusió.

Riera, Descals i Moreta voldrien poder disposar de més vacunes i asseguren que els seus equips estan a punt per fer una tasca molt més intensa i avançar més en la vacunació. Ara depèn més que la producció arribi al país. La campanya de vacunació «és estressant» perquè no hi ha prou disponibilitat i perquè es va variant els mètodes, expliquen.

Les residències venien d'haver patit molt en la primera onada, i algunes d'haver tingut molt males experiències de contaminació d'ingressats en la segona i tercera. De totes maneres, les directores dels SAP de la Catalunya central veuen que el gran canvi es va produir en el moment en què es va decidir que l'atenció sanitària a les residències la prestaven els serveis mèdics públics. En la situació prèvia a aquest canvi, metges i infermeres en sabien poc del que passava en els centres de gent gran.

La incidència a les residències va ser molt negativa en els primers mesos, amb experiències molt dures, però «va tenir una part bona que ens va permetre apropar-nos molt a la residència, que n'estàvem molt allunyats», explica Anna Moreta. «Ara treballem conjuntament i és bo», afegeix.

«Penso que l'assistència mèdica a les residències és millor ara que abans. Ara hi estem anant, quan fa falta, i, a vegades, fins i tot diàriament. Hi va el metge o algú de la resta de l'equip, es fan cures, es prenen molts decisions de manera compartides amb els treballadors dels centres. L'atenció és de molta més qualitat», afirma Moreta. A Osona, els centres de gent gran van ser dels primers grans problemes que van haver de maniobrar.

L'ICS Catalunya Central gestiona un total de 33 centres d'atenció primàries a les comarques del Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Anoia, els coneguts com a CAP, i un centenar de consultoris de dimensions més petites. La pandèmia ha fet créixer aquesta empresa, que ha incorporat 336 persones des de l'inici de la pandèmia. Molts en professions noves, arran de les necessitats creades. Ara, l'ICS té a la Catalunya central 1.949 professionals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook