Un tauró d'1,80 metres de llarg, que brilla a la foscor i viu a les profunditats de les aigües de Nova Zelanda, és el «vertebrat lluminós més gran del món que es coneix fins ara», segons un estudi científic publicat aquest dimecres.

La investigació confirma per primera vegada que el negret xato ('Dalatias licha'), així com unes altres dues espècies ('Etmopterus lucifer' i 'Etmopterus granulosus') que viuen a les profunditats de les aigües neozelandeses, i que ja eren conegudes, són capaços de produir una llum visible a través de reaccions bioquímiques.

Exemplars d'aquestes tres espècies van ser capturades el gener del 2020 durant una expedició de l'Institut d'Investigació de l'Aigua i l'Atmosfera (NIWA, sigles en anglès) de Nova Zelanda sobre les aigües que cobreixen el terra oceànic Chatham Rise, una àrea que s'estén al llarg de 1.000 quilòmetres a l'est del país oceànic.

Jérôme Mallefet, autor principal de l'estudi publicat a la revista científica 'Fronteres de les Ciències Marines' i que va confirmar per primera vegada l'existència de taurons bioluminescents a Nova Zelanda, ha explicat que els exemplars capturats produeixen una llum blava verdosa que brilla i s'enfosqueix lentament.

«Ells brillen en la foscor, no produeixen esclats», va explicar el científic belga, que va tenir la rara oportunitat d'estudiar aquestes característiques en exemplars acabats de capturar, en un comunicat del NIWA.

Per caçar i reproduir-se

Els taurons, igual com altres criatures bioluminescents, produeixen llum per caçar les seves preses, per reproduir-se o quan estan en grup, així com per camuflar-se en ambients amb llum per tal de protegir-se dels seus depredadors, ha afegit Mallefet en el comunicat.

Mallefet calcula que 57 de les 540 espècies conegudes de taurons poden produir una llum bioluminescent; la majoria són de mida petita i viuen a l'anomenada «zona crepuscular» del mar, a més de 200 metres de profunditat.

«L'existència d'organismes lluminosos en aquesta zona [on van ser trobades les tres espècies de taurons] fa cada vegada més obvi que produir llum en profunditat té un important paper en l'estructuració de l'enorme ecosistema del nostre planeta», segons aquest primer estudi experimental.

La investigació de Mallefet -amb el seu col·lega Laurent Duchatelet, de la Universitat Catòlica de Lovaina, i Darren Stevens, del NIWA- podria ajudar a entendre més els animals de les profunditats marines.