05 de març de 2021
05.03.2021
Regió7

La vacuna russa Sputnik comença el tràmit per ser aprovada a Europa

05.03.2021 | 00:00
La vacuna russa Sputnik comença el tràmit per ser aprovada a Europa

L'Agència Europea del Medicament (EMA) va començar ahir un procés de «revisió contínua», una anàlisi en temps real, de les dades sobre la seguretat, l'eficàcia i la qualitat de la vacuna russa Sputnik V. Aquest procés podria conduir a autoritzar l'ús d'aquest fàrmac contra el coronavirus a la Unió Europea.

En un comunicat, el regulador europeu remarca que la decisió de fer el pas «es basa en els resultats dels estudis de laboratori i els estudis clínics en adults» que el desenvolupador de la vacuna, l'Institut Gamaleia de Moscou, ha compartit amb els científics europeus de l'EMA informació que ja analitzen els seus experts a la seu d'Amsterdam. La vacuna russa contra la covid-19, criticada durament els últims mesos per la falta de transparència que ha envoltat les investigacions, va rebre un reconeixement del món científic internacional a principis de febrer, quan la revista científica The Lancet va publicar que, segons els resultats de l'estudi en fase III, la Sputnik V va aconseguir una eficàcia del 91,6%, també en persones més grans de 60 anys, una xifra similar a l'obtinguda per les seves homòlogues occidentals.

D'acord amb el document científic, 19.866 voluntaris van participar als assajos dirigits per l'Institut Gamaleia de Moscou, dividits en dos grups: uns van rebre la vacuna i els altres, un placebo. Mentre que entre primer grup només es van registrar 16 casos simptomàtics de covid-19, al segon la xifra d'afectats va ser gairebé quatre vegades superior i es va elevar a 62. «El desenvolupament de la Sputnik V ha sigut criticat per una pressa indecorosa, per buscar dreceres i per falta de transparència», escrivien, a la mateixa revista científica, els professors Ian Jones, de la Universitat de Reading, i Polly Roy, de la London School of Higyene and Tropical Medicine. «Però el resultat aquí és clar i el principi de vacunació s'ha demostrat», continuaven, i concloïen: «Una nova vacuna pot afegir-se a la lluita per reduir la incidència de la covid-19».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit