El vicepresident del Govern en funcions de president substitut, Pere Aragonès, va signar ahir el decret de convocatòria de la sessió constitutiva del Parlament, que tindrà lloc divendres que ve a les 10.00 hores en un emplaçament insòlit.

Per primera vegada en la història, el ple no se celebrarà a l'hemicicle de la cambra catalana, sinó a l'Auditori del Palau del Parlament, més espaiós i ventilat, per garantir la presència dels 135 diputats i complir amb les indicacions de les autoritats sanitàries davant la pandèmia de covid.

A l'Auditori, situat a la planta baixa de l'edifici, es col·locaran 135 cadires separades, amb dos passadissos centrals i una presidència elevada per als membres de la Mesa, va explicar el Parlament en un comunicat.

En la sessió constitutiva es triarà la persona que presidirà la cambra catalana i la resta de membres de la Mesa del Parlament.

El PSC ja va anunciar que postularà Eva Granados per presidir el Parlament, els comuns aposten per Joan Carles Gallego, però tot està pendent de si les forces independentistes, que sumen majoria absoluta, arriben a un acord sobre aquest tema.

Si hi ha pacte independentista i la presidència de la Generalitat és assumida per Aragonès, JxCat dona per fet que tindrà la presidència del Parlament, però en les últimes setmanes la CUP ha posat sobre la taula la seva voluntat d'optar també a aquest lloc per «blindar» la cambra catalana davant «interferències» judicials.

Per a la presidència del Parlament, dins de JxCat, s'especula internament amb els noms de Laura Borràs -si decideix no assumir una vicepresidència del Govern-, Meritxell Budó, Gemma Geis i fins i tot Damià Calvet, que també podria seguir com a conseller.

En la seva recerca de suports per garantir la investidura d'Aragonès, ERC ha prosseguit les seves converses i, segons fonts republicanes consultades per Efe, els contactes avancen més fluidament amb la CUP que amb JxCat.

De fet, ahir, ERC i la CUP van activar grups de treball conjunts que abordaran aspectes socials i nacionals i que seguiran reunint-se aquest cap de setmana. «La confiança mútua establerta des de la celebració de les eleccions ha garantit un bon clima de treball entre les dues forces, que s'han instat a una nova reunió la setmana que ve amb la certesa de concretar acords substancials a favor de la majoria social del país», ha assenyalat ERC en un comunicat.

La CUP, després de donar per fet un acord per a la moratòria en l'ús de projectils de foam per part dels Mossos d'Esquadra i en la participació dels antidisturbis en els desnonaments, va anunciar que es marca quatre nous «objectius» socials i econòmics en les negociacions de cara a la formació del proper Govern.