Diversos col·lectius feministes han organitzat aquest dilluns unes 60 concentracions pel 8-M, Dia Internacional de la Dona. La principal, que ha convocat Vaga Feminista, s'ha celebrat aquest dilluns al passeig de Gràcia de Barcelona a les 18.30, entre l'avinguda Diagonal i la Gran Via, en format estàtic i "amb totes les mesures de seguretat" contra la covid-19, segons les organitzadores.

21.05 h - Lleida surt al carrer tot i la covid-19 per reivindicar un Dia Internacional de la Dona feminista i anticapitalista

Els carrers de Lleida s'han tornat a tenyir de color lila amb motiu del 8-M, tot i la covid-19. La mobilització ciutadana ha estat inferior a la registrada anys anteriors, amb poc més d'un miler de persones i s'han tornat a organitzar dos actes per separat, un per la Coordinadora 8M i l'altre per Marea Lila. El primer ha estat el més multitudinari, amb una manifestació que ha sortit a les 18h de la plaça Víctor Siurana per reivindicar un 8-M feminista, combatiu i anticapitalista, sota el lema 'El masclisme no ens atura, la covid-19 tampoc'. La marxa ha acabat davant la subdelegació del govern espanyol, on s'ha llegit un manifest i s'ha fet una foguera amb caixes de cartró que s'han cremat amb el foc. També han cremat una banderola de Vox.

La manifestació ha recorregut diversos carrers de Lleida i durant el trajecte ha fet diverses parades. Al Bisbat de Lleida s'han llençat penja robes per denunciar els avortaments il·legals, davant del Departament de Salut han reclamat l'avortament lliure i gratuït amb crits i pintades a la façana i, finalment, davant la Guàrdia Urbana han cridat 'la policia tortura i assassina'. Durant el recorregut també han cantat 'Mort al capital, a l'església i a l'Estat' i 'Els carrers seran feministes', entre d'altres.

La marxa ha acabat davant la subdelegació del govern espanyol, on han apilat caixes de cartró on es podien llegir paraules com Patriarcat, Cas Aula, Llei d'Estrangeria o Precarietat Laboral i els hi ha calat foc. També han cremat una banderola de Vox que ha arrencat els aplaudiments de les assistents. Finalment, s'ha llegit el manifest unitari.

Per la seva banda, la Marea Lila ha organitzat una concentració a la plaça Sant Joan de Lleida a les 19h sota el lema 'Juntes, diverses i rebels som imparables'. També han llegit un manifest i han penjat cartells a les escales de la plaça on es podia llegir 'Els abusos sexuals no s'obliden, que algú ens expliqui perquè prescriuen', 'Es castiga sempre la víctima, no l'agressor', 'No callarem' o 'Fora abusadors de les escoles'.

La manifestació ha aplegat un miler de persones segons les organitzadores i la concentració unes 150. Tots dos actes han transcorregut sense incidents.

21.02 h - La manifestació estàtica del 8-M a Barcelona congrega 4.500 persones que acaben ballant

La concentració feminista del Dia Internacional de les Dones a Barcelona ha començat de manera estàtica amb les manifestants aixecant pancartes i cridant proclames i ha acabat amb els participants ballant en una manifestació tant festiva com reivindicativa. Convocada pel col·lectiu 'Vaga feminista', l'acció s'ha fet amb inscripció prèvia i aforament limitat a un màxim de 3.600 persones per adaptar-se a les mesures de prevenció per la covid-19, tot i que la Guàrdia Urbana ha quantificat l'assistència en 4.500 persones. La manifestació unitària del 8-M s'ha celebrat sota el lema 'Juntes, diverses i rebels. Som imparables' i s'ha fet en vuit trams des de la Gran Via de les Corts Catalanes fins al carrer Rosselló.

Dels 8 trams que s'han habilitat per la manifestació, sis eren no mixtos i dos eren mixtos. La inscripció als diferents trams s'ha fet a través del web del col·lectiu 'Vaga feminista' i diverses hores abans de l'inici de l'acció ja s'havien esgotat totes les places i l'aforament ha quedat ple.

Cada tram ha funcionat de manera força independent, de manera que per exemple mentre un tram estava fent un minut de silenci en un altre se seguia escoltant la batucada. La situació de les manifestants en els 3.600 punts dibuixats a terra ha durat vint minuts, de seguida s'han desplaçat.

Una portaveu del col·lectiu 'Vaga feminista' ha reconegut si bé han fet el possible per complir les restriccions per la covid-19, al final havia estat "una mica caòtic", però que estaven molt satisfetes de com s'havia desenvolupat.

Durant l'hora que ha durant la concentració hi ha hagut temps per representacions teatrals, la lectura d'un manifest, crits reivindicatius, moltes 'selfies' i uns minuts amb un mar de llums liles amb el mòbil.

Al final la música que s'emetia des d'una de les senzilles carrosses on hi havia una colla de persones ballant ha convertit el Passeig de Gràcia en una pista de ball improvisada durant un quart d'hora.

Després de la manifestació estàtica, les convocants impulsen una cassolada i llums liles des dels balcons catalans a partir de les 21 h.

20.41 h - Unes 500 persones es concentren a Tarragona per reivindicar el 8-M

Unes 500 persones s'han concentrat aquest dilluns a Tarragona en motiu del 8-M. L'acte ha estat convocat per la Plataforma 8M del Camp de Tarragona i ha reclamat la igualtat de gènere, la fi de la violència masclista i la fi de la bretxa salarial. També ha servit per denunciar que la pandèmia ha empitjorat la situació laboral de les dones i que moltes de les feines feminitzades que fan són considerades essencials però no tenen el reconeixement social i salarial que correspondria. Per l'escenari que s'ha habilitat hi han passat grups de teatre i de música, així com membres del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona, que han denunciat la precarietat laboral que pateixen les dones que netegen els hospitals.

19.50 h - Unes 2.500 persones es manifesten pels carrers de Girona per reivindicar el 8-M

Unes 2.500 persones, segons la Policia Municipal i els Mossos, s'han manifestat pels carrers de Girona per reivindicar el 8-M sota el lema "Ens volen confinades, ens trobaran organitzades". La mobilització, convocada per la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista de Girona, ha començat a la plaça U d'Octubre i ha recorregut diversos carrers del centre de la ciutat fins a la Delegació del Govern, on han llegit un manifest assegurant que "la lluita continua" i han denunciat que la pandèmia ha "accentuat encara més les desigualtats". També han denunciat els casos d'assetjament sexual destapats a l'Institut del Teatre i han interpretat diverses cançons de denúncia.

18.45 h - Arrenca la manifestació estàtica del 8-M a Barcelona

La concentració feminista del Dia Internacional de les Dones a Barcelona ha arrencat aquest dilluns pocs minuts després de les 18:30 h al passeig de Gràcia. Convocada pel col·lectiu 'Vaga feminista', l'acció reivindicativa es fa de forma estàtica, amb inscripció prèvia i aforament limitat per adaptar-se a les mesures de prevenció per la covid-19. La manifestació unitària del 8-M se celebra sota el lema 'Juntes, diverses i rebels. Som imparables' i agrupa vuit trams des de la Gran Via de les Corts Catalanes fins al carrer Rosselló. Després de la manifestació estàtica, les convocants impulsen una cassolada i llums liles des dels balcons catalans a partir de les 21 h.

Dels 8 trams que s'han habilitat per la manifestació, la majoria són no mixtos i només dos permetran la presència de persones de diferents sexes. La inscripció als diferents trams s'ha fet a través del web del col·lectiu 'Vaga feminista', diverses hores abans de l'inici de l'acció ja s'havien esgotat totes les places i l'aforament ha quedat ple.

Segons han explicat les organitzadores de la manifestació, per prioritzar la salut de les participants, es permetrà reunir un màxim de 3.600 persones en els diferents trams.

16.20 h - Desenes de persones es concentren a la Puerta del Sol pel 8-M tot i la prohibició i es produeix algun moment de tensió

La protesta l'ha convocada el Sindicat d'Estudiants i Lliures i Combatives amb motiu del Dia de la Dona Treballadora i contra la negativa de la delegació del govern espanyol a Madrid d'autoritzar concentracions, ja que denuncien "criminalització del moviment feminista". S'ha viscut algun moment de tensió amb seguidors d'ultradreta. Segons fonts d'Emergències de la capital espanyola, el Samur ha atès una dona ferida lleu per un cop a la cara. No ha hagut de ser traslladada a cap centre mèdic.

16 h - Suspès un acte del 8-M a Tarragona perquè els Mossos identifiquen una quinzena de persones per pintades a la seu de VOX

La Plataforma 8M del Camp de Tarragona ha suspès l'acte previst per a aquest dilluns amb motiu del Dia Internacional de les Dones. El col·lectiu havia de fer una 'performance' a la plaça Corsini però l'han desconvocada després que els Mossos han identificat disset dels seus integrants. Segons el cos policial, la raó és que investiguen l'origen d'unes pintades a la seu de Vox a Tarragona que s'haurien fet al matí. Paral·lelament, a la plaça de la Font una trentena de joves convocats pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han cridat consignes feministes. A la una del migdia, una cinquantena de persones s'han aplegat davant l'ajuntament en l'acte institucional, que ha reclamat posar fi a les desigualtats i la bretxa salarial.

L'acte de la Plataforma 8M del Camp de Tarragona s'ha suspès després que els Mossos d'Esquadra hagin identificat disset dels seus membres. Abans de la 'performance' que hi havia prevista, els activistes havien fet diverses accions reivindicatives en carrers propers i els agents investiguen si estan relacionades amb les pintades que han aparegut a la seu de Vox. El col·lectiu feminista Cau de Llunes de Tarragona ha fet un comunicat a través de Twitter en el qual ha apuntat que les identificacions s'han fet "de forma injustificada i sense cap legitimitat" i que tenien vincle amb els actes vandàlics a la seu del partit d'ultradreta. La formació, també en un tweet, ha apuntat que "un grup de 'feminazis' eleven la seva ira i ataquen la seu de Vox a Tarragona". Tot i haver suspès l'acte previst inicialment, els integrants del col·lectiu han acabat cremant fotos del rei Felip VI i han assegurat que no faran "ni un pas enrere contra el feixisme".

Per altra banda, una trentena de joves convocats pel SEPC s'han concentrat a la plaça de la Font per celebrar el 8-M. Durant l'acció han cridat consignes a favor de la llibertat sexual, de la igualtat de gènere, de la sororitat o en contra de decisions judicials en casos de violència de gènere o de formacions d'extrema dreta.

Finalment, a la una del migdia, una cinquantena de persones s'han reunit a les portes de l'ajuntament de la ciutat en el marc de l'acte institucional del 8-M convocat pel consistori. Representants de tots els grups municipals han llegit un fragment d'un manifest conjunt, en el qual s'han denunciat diferents formes de discriminació i desigualtat de les dones. "Manifestem que existeixen mancances i desigualtats durant tot l'any", ha expressat Elisa Vedrina, del PP. Entre aquestes s'ha citat la bretxa salarial, una problemàtica que arran de la covid-19 s'ha incrementat, tal com ha assenyalat Dídac Nadal, de JxTgn. En aquest sentit, la primera tinent d'alcalde, Carla Aguilar-Cunill, ha posat en valor que "feines tradicionalment feminitzades" han estat indispensables durant la pandèmia.

15.43 h - La vaga del 8-M té un seguiment del 8% al metro i de l'1,9% a l'ensenyament públic, segons la Generalitat

La vaga convocada amb motiu del 8-M ha tingut un seguiment del 8% al metro de Barcelona i de l'1,9% a l'ensenyament públic, segons les dades facilitades pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Les dades del sector de l'ensenyament públic corresponen al 78% dels centres. Dels sectors amb dades facilitades pel Govern, aquests dos són els que han registrat un seguiment més gran. A l'ensenyament concertat, el seguiment ha estat de l'1,3% i al privat de l'1%. Pel que fa a la sanitat, a la pública el seguiment de la vaga ha estat del 0,53%, a la concertada del 0,35% i a la privada del 0,5%. El consum elèctric ha registrat un augment del 2,9% en comparació amb dilluns passat.

El seguiment a la xarxa de bus ha estat del 0,4%, a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) de l'1,35%, i a Renfe de l'1,31%.

Treball ha destacat que s'estan complint els serveis mínims i que no s'han notificat incidències als centres de treball ni denúncies a la inspecció de guàrdia vinculades a la vaga.

14.04 h - Irene Montero: «Espanya no pot continuar construint-se amb la dona en una cantonada»

Davant la impossibilitat d'assistir a les manifestacions prohibides per la Delegació del Govern a la Comunitat de Madrid, l'Executiu central ha organitzat un acte institucional per commemorar el 8-M, Dia de la Dona, en el qual han participat Pedro Sánchez, Irene Montero i algunes dones que han llegit textos feministes, que s'ha retransmès per 'streaming' per minimitzar l'afluència i, per tant, el contacte social. Ha sigut un acte molt diferent dels protagonitzats per les ministres del Govern en les marxes massives dels últims, però amb missatges bastant similars, en suport de la causa feminista. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha assegurat que «Espanya no pot continuar construint-se amb la dona en una cantonada», on «unes quantes trenquen els sostres de vidre mentre les humils continuen atrapades al terra enganxós».

13.53 h - Camil Ros rebutja que "s'intenti silenciar la reivindicació" amb la prohibició de les manifestacions del 8-M a Madrid

El secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, ha qüestionat aquest dilluns la prohibició de les manifestacions del 8-M a Madrid. "No pot ser que s'intenti silenciar la reivindicació de la igualtat", ha opinat Ros tot i admetre que "evidentment" la mobilització "no pot ser com la d'altres anys" per la crisi sanitària. A Catalunya, el sindicat participa avui en la concentració estàtica que tindrà lloc a Barcelona, en el tram del grup mixt. Al matí, la UGT ha celebrat una assemblea general i s'ha llegit un manifest des del balcó de la seu del sindicat. El text apunta que la pandèmia ha "evidenciat i agreujat" les desigualtats de gènere, amb indicadors com la bretxa salarial entre homes i dones, que situen en un 22% aquest 2021.

12.45 h - JxCat defensa polítiques reparadores i feministes per trencar amb la desigualtat sistèmica

JxCat ha defensat l'aplicació de polítiques reparadores i feministes que trenquin amb la desigualtat sistèmica i protegeixin les dones davant les crisis. En motiu de la jornada feminista del 8-M d'aquest dilluns, el partit ha exigit una nova organització social i econòmica que reconegui tots el drets laborals i socials de les treballadores dels àmbits més precaris, dels essencials i de les tasques a les llars, que garanteixi les prestacions socials, salaris dignes i pensions decents que acabin amb la feminització de la pobresa. Junts també denuncia l'afebliment de la democràcia amb l'avenç de l'extrema dreta, que significa el retrocés en matèria de drets i llibertats, en especial dels drets de les dones.

12.27 h - Unes dues-centes persones marxen a Manresa «per una educació feminista»

Unes dues-centes persones s'han concentrat aquest dilluns al migdia davant l'església de Crist Rei, a Manresa, en una mobilització convocada en el marc de la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC). Darrere d'una pancarta amb el lema "Per una educació feminista 8M Vaga" les participants, majoritàriament joves, han iniciat la marxa pel carrer Guimerà cap a la Muralla.

11.25 h - El TC avala la prohibició de les manifestacions del 8-M a Madrid

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha avalat aquest dilluns la prohibició de les manifestacions del 8-M a Madrid aprovada per la delegació del govern espanyol a la capital espanyola. En una resolució d'urgència, els magistrats han denegat la suspensió cautelar de la prohibició que demanava un recurs dels sindicats UGT i CCOO. Tots dos havien impugnat la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid d'aquest dissabte a la nit, que també havia avalat la prohibició. Amb tot, el TC admet a tràmit els recursos i emetrà una resolució del fons de la qüestió més endavant.

11.00 h - Destrossen el mural feminista de Ciudad Lineal que Vox havia demanar eliminar

El mural feminista de Ciudad Linial, a Madrid, que VOX havia demanar eliminar ha aparegut aquest dimarts vandalitzat. El mural mostrava els rostres de 15 dones pioneres, entre les quals artistes, polítiques, activistes i feministes, i portava om a lema "les capacitats no depenen del gènere". Vox va aconseguir que el ple del districte aprovés la seva eliminació per "sectari", però cinc dies després les mobilitzacions van fer canviar de criteri Cs, que va sumar els seus vots als del PSOE i Mas Madrid per salvar la pintura. Avui ha aparegut tapat amb pintura negra. L'acte ha estat reivindicat per un col·lectiu antifeminista anomenat 'Revolutio' que assegura que el feminisme és un "engany" per "dividir la societat per la meitat".

10.17 h - El PSC reclama "governs feministes" per acabar amb la violència i la discriminació de gènere

El PSC ha reclamat "governs feministes" que acabin amb la discriminació, les desigualtats i la violència de gènere que pateixen les dones. En un manifest publicat aquest dilluns, Dia de la Dona Treballadora, han reclamat executius que "prioritzin acabar amb la violència masclista", que lluitin "contra la feminització de la pobresa i el sostre de vidre", que "treballin realment per a la conciliació, la corresponsabilitat i els nous models de masculinitat" i que aboleixin la prostitució. Aprofitant la celebració del 8 de març, els socialistes s'han reivindicat com a "partit amb més suport de les dones" a les passades eleccions al Parlament i han subratllat el seu compromís amb el feminisme.

8.59 h - La concentració feminista de la Meridiana reobre la via i es desplaça a Horta

La concentració feminista que ha tallat l'avinguda Meridiana de Barcelona a l'altura de la Sagrera en plena hora punta ja s'ha mobilitzat i ha deixat passar els vehicles. Un centenar de dones s'han plantat en un pas de vianants a partir de les 7 del matí i han impedit el pas de cotxes en aquesta artèria principal de la ciutat, cosa que ha provocat importants cues en plena hora punta, sobretot de sortida de la capital catalana fins més enllà de les 8 del matí. Segons han anunciat a Twitter, s'han desplaçat pel passeig Maragall fins a la plaça Eivissa, al barri d'Horta i vigilades pels Mossos d'Esquadra.

8.45 h - Accessos tallats a la UAB per aturar l'activitat al campus de Bellaterra

Prop d'un centenar de persones protesten aquest dilluns al matí al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a Bellaterra (Cerdanyola del Vallès) en senyal de suport a la vaga feminista. Els concentrats han passat la nit al centre universitari, i a primera hora s'han mobilitzat per barrar els accessos utilitzant els contenidors que hi ha repartits per les facultats. D'aquesta manera, han tallat els carrers d'accés per a vianants a l'estació dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) o l'entrada des de l'autopista AP-7 a través de l'Eix Central, on de manera preventiva s'hi han desplegat diverses unitats dels Mossos d'Esquadra davant d'un eventual intent de tall de l'autopista. Es preveu que la protesta s'allargui fins el migdia.

8.03 h - Una concentració feminista talla la Meridiana de Barcelona en plena hora punta

Una concentració feminista talla l'avinguda Meridiana de Barcelona a l'altura de la Sagrera coincidint amb el Dia de la Dona. Un centenar de dones s'han plantat en un pas de vianants a partir de les 7 del matí i impedeixen el pas de cotxes en aquesta artèria principal de la ciutat, cosa que provoca importants cues en plena hora punta, sobretot de sortida de la capital catalana.

7.25 h - Manifestació a les 18.30 hi acció des dels balcons a les 21 h

Coincidint amb la vaga feminista que han convocat els sindicats, es preveu que assisteixin a la mobilització de les 18.30 h a Barcelona unes 3.600 persones, que és l'aforament màxim previst per als vuit trams en què es dividirà la concentració, per respectar els 2,5 metres quadrats de separació entre participants. La Generalitat preveu l'assistència dels consellers Meritxell Budó, Àngels Ponsa i Ramon Tremosa; la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Laura Martínez, i la directora de l'organisme, Núria Ramon a la manifestació d'aquesta tarda a Barcelona.

A les 21 h, Vaga Feminista també ha organitzat una acció que es podrà seguir des de casa i que consisteix a decorar les balconades en suport a les treballadores essencials, i a fer soroll i llums per recordar la bretxa salarial que sofreixen les dones, també en serveis com la sanitat i les cures.