Cristina Cruz (1970) és la regidora responsable d'Ocupació i de la Dona a l'Ajuntament de Manresa des de fa cinc anys. Infermera de professió i amb experiència en el món sindical, va ser durant vuit anys presidenta del comitè d'empresa de l'Hospital Sant Joan de Déu.

Quin paper té la dona actualment en el món laboral?

Costa moltíssim i queda molt per fer per aconseguir una igualtat real en el món laboral. Per exemple, encara hi ha professions molt masculinitzades i molt feminitzades. En aquest sentit, una de les feines que tenim les administracions és intentar canviar això. És una feina que s'ha de fer de mica en mica i que durarà molt de temps perquè té molt a veure amb la coeducació.

Per què és tan important la coeducació?

Jo soc infermera, i quan un nadó acaba de néixer el fet que sigui nen o nena ja condiciona els pares a comportar-se d'una manera o d'una altra. Si ja es dona en nadons acabat de néixer, imagina't quan tenen un, dos o 10 anys. Tot i la feina que es va fent, que és molta, encara es pot veure la diferència, per exemple, en les carreres científiques i tecnològiques, on hi continua havent encara molts més homes que dones.

Segueix havent-hi més nivell d'atur de dones que d'homes. Per què passa?

Les dones tenim feines molt més relacionades amb el tema de la cura, feines a les quals no es dona valor i que, per tant, es remuneren menys. També tenim més contractes temporals que els homes, que tenen més contractes indefinits.

Com ha afectat la pandèmia les desigualtats en el món laboral?

Molta gent ha hagut de teletreballar, i a més hem hagut de cuidar els nostres fills i els nostres pares i mares. Això ha comportat que moltes dones, o han teletreballat o han reduït la seva jornada per tal de compatibilitzar el treball amb la cura de la casa. Hi ha persones que amb la pandèmia ho han passat molt malament. Moltes dones que treballaven de forma irregular a les cases de cop i volta s'han quedat sense feina i sense sou. Amb un programa hem aprofitat per fer formació, acompanyament i unes mesures per intentar que se les contracti.

L'emprenedoria pot ser una sortida que pugui millorar aquesta situació?

Per suposat. Quan jo vaig entrar de regidora a Manresa fa cinc anys hi havia el 51% d'homes emprenedors, i ara el 51% són dones. Això és perquè les dones veuen l'oportunitat d'organitzar-se i de compatibilitzar la vida laboral amb la familiar. A més també tenen dones referents en aquest sentit.

Ha patit aquestes desigualtats també en el món de la política?

Sí, s'ha de tenir en compte que és un problema estructural. No ens ensenyen que nosaltres podem manar, ens ensenyen que hem de cuidar. És una idea que tenim tan interioritzada que costa posar-se davant de tot. Si tu mires el perfil de dones que es dediquen a la política quant temps ho fan, es veu que és menys perquè desgasta moltíssim. Les dones pensem que hem de treballar i després hem d'arribar a casa i seguir conciliant, i els homes encara pensen que l'important és la feina i que llavors hi haurà la dona a casa que ja s'ocuparà de la resta.

Com es viurà el Dia Internacional de la Dona en situació de pandèmia?

Bé, per a mi el Dia de la Dona és cada dia. Aquest any hem adaptat la campanya a les circumstàncies actuals. Ahir hi pensava i el fet que molts actes siguin telemàtics fa possible que algunes conferències o activitats arribin a molta més gent, així que s'ha de veure com una oportunitat.