El Regne Unit va intentar digerir ahir, com un boxador noquejat, els inèdits atacs llançats pels ducs de Sussex, Enric i Meghan, contra la casa reial britànica, a la qual acusen de racisme i fustigació psicològica. Les càrregues de profunditat van ser tan nombroses i de tal substància que el diari conservador «Daily Telegraph» va aconsellar als «royals» una armilla antibales per fer-los front, ja que no n'hi haurà prou amb «amagar-se rere el sofà».

Que el Palau de Buckingham amaga una fredor gairebé inhumana era un fet que es presumia des que Diana de Gal·les va revelar els seus secrets abans de morir. Però les denúncies de racisme que van abocar tant Enric com Meghan en la seva entrevista televisada als EUA comporten greus implicacions polítiques.

«En els mesos en què jo estava embarassada (del seu fill Archie), va haver-hi preocupacions i converses sobre com de fosca podria ser la seva pell quan naixés», va dir Meghan, encara que es va negar a identificar l'origen d'aquestes paraules perquè «seria molt nociu per a ells». Posteriorment, l'entrevistadora, Oprah Winfrey, va explicar que els ducs li havien deixat clar que l'autor d'aquests comentaris no era la reina Isabel II ni el seu marit, el príncep Felip.

Enrique va tirar més llenya al foc en un extracte de l'entrevista no emès per la CBS però divulgat posteriorment per xarxes socials en el qual va assegurar que la parella havia abandonat el Regne Unit «en gran part» pel racisme.

El Palau de Buckingham guarda silenci. El Govern guarda silenci. En un país en el qual cap força política es declara oficialment com a republicana, el líder de l'oposició, el laborista Keir Starmer, va ser contundent en qualificar de «molt molt greus» les al·legacions d'Enric i Meghan i demanar una investigació sobre el tema. Mentrestant, el conseller delegat de l'organització Republic, Graham Smith, va assegurar a Efe que l'entrevista de Meghan i Enric confirma el que «molts ja sabien: que la monarquia està podrida fins a la medul·la i no reflecteix els valors britànics».