Una de desena d'hospitals comarcals de Catalunya han dedicid donar els medicaments descartats per al tractament de la covid a Mali. Són medicaments que un primer moment es va indicar que podrien utilitzar-se per combatre els efectes del virus i que abans s'utilitzaven per a altres patologies. Els excedents que han quedat als hospitals s'envien a les Filipines.

La iniciativa de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) ha aconseguit reunir 53.915 fàrmacs antiretrovirals i antimalàrics. A l'hospital de Martorell s'hi han afegit l'Hospital Sant Joan de Deu de Manresa (d'Althaia), el Consorci Sanitari de l'Alt Penedès que inclou l'Hospital de Vilafranca i l'Hospital dels Camils, l'Hospital Municipal de Badalona, la Fundació Hospital de l'Esperit Sant, l'Hospital General de Granollers, els Serveis de Salut Integrats Baix Empordà i el Consorci Sanitari Integral amb l'Hospital Sant Joan Despí Moisès Broggi i l'Hospital Dos de Maig a Barcelona.

Antiretrovirals descartats

Després de la primera onada de la covid-19, la FHSJDM, com altres centres hospitalaris a tot Catalunya, es va trobar amb grans estocs de comprimits antiretrovirals i per tractar la malària, ja que en un inici alguns estudis apuntaven que aquests fàrmacs podrien ser efectius contra el coronavirus. Però assajos clínics posteriors els van descartar. En aquell punt, quan l'evolució per al tractament de la covid-19 va anar cap a una altra via, la doctora Marta Martí Navarro, cap del Servei de Farmàcia de la FHSJDM, va liderar la iniciativa de pensar en altres usos per a aquells fàrmacs. «Des de la FHSJDM vam creure convenient buscar una alternativa d'ús per a tots aquests fàrmacs i ens vam posar en marxa per trobar-hi una sortida», indica Martí. I afegeix que «primer ho vam plantejar com un tema local, però ràpidament vam veure que calia fer una acció més global, ja que, com en el nostre centre, havia passat el mateix arreu del territori».

La donació d'aquest excedent destinada a organitzacions que treballin en zones on l'ús de la hidroxicloroquina per a la malària i el lopinavir/ritonavir per al VIH. L'Associació SOS Psicosis, que treballa Filipines, serà la receptora i es distribuiran a Cebu i Manila. La complexitat de l'operatiu descarta, ara per ara, altres destinacions.