El Parlament Europeu va retirar ahir la immunitat de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, i va obrir així la porta a reactivar les euroordres contra ells. El vot implica que els tres polítics catalans perden la protecció que els confereix el seu càrrec d'eurodiputats i podrien reiniciar-se els processos en els quals es decidirà sobre el seu lliurament a Espanya.

L'aixecament de la immunitat no suposa, per contra, una decisió sobre el fons de la qüestió judicial ni els fa perdre el seu càrrec d'eurodiputats, per la qual cosa seguiran exercint com a tals i percebent els salaris que els corresponen.

El vot per a l'aixecament de la immunitat de Puigdemont va tirar endavant per 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions, mentre que els de Comín i Ponsatí van prosperar per 404 vots a favor, 247 en contra i 42 abstencions cadascun. Encara que el vot és secret, és públic el posicionament a favor de la retirada de la immunitat del grup popular i de la majoria dels socialdemòcrates, liberals i conservadors. S'han oposat a la retirada de la immunitat els Verds i l'Esquerra, així com algunes faccions de la ultradreta europea com a Alternativa per Alemanya o l'Agrupació Nacional de Marine Le Pen.

Des de l'Executiu espanyol, la ministra d'Afers exteriors, Arancha González Laya, va considerar que el vot suposa que el Parlament Europeu recolza la Justícia espanyola i llança el missatge que «els problemes de Catalunya es resolen a Espanya». González Laya va apuntar al fet que el missatge des de l'Eurocambra és que un eurodiputat no pot prevaler-se de la seva condició per protegir-se de comparèixer davant justícies nacionals per possibles violacions de legislacions nacionals, així com la solidesa de l'Estat de dret a Espanya i de respecte al treball de la justícia espanyola.

Per la seva banda, la portaveu del Govern català en funcions, Meritxell Budó, va dir que el resultat de la votació ha estat «una victòria i no un fracàs». Encara que se'ls hagi aixecat la immunitat, la consellera de la Presidència va destacar que en la majoria de votacions d'aquest tipus es revoca la condició per «unanimitat». Budó va culpar el govern espanyol de «pressionar» perquè Puigdemont, Comín i Ponsatí perdessin la immunitat, i va criticar que el PSOE votés al costat de PP i Vox. La consellera va instar la Moncloa a triar entre «diàleg o venjança».

El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, es va mostrar convençut que Puigdemont i els exconsellers tornaran a guanyar la «batalla judicial» i que «trauran la raó» al Tribunal Suprem. Aragonès va traslladar a Twitter el seu suport als tres afectats i els va dir que és només el «principi» d'una nova batalla judicial i que «tornarem a guanyar». «Com ja ha passat en tots els tribunals europeus que han vist la repressió de l'Estat i han tret la raó al Suprem», va subratllar el republicà.

Per la seva banda, l'eurodiputat de JxCat, Toni Comín, va admetre que és «no és un bon dia» per a ells, però va defensar que poden parlar de «victòria política» perquè un 35% de la cambra ha votat en contra del suplicatori i un 6% s'ha abstingut. Gairebé un 57% del ple ha demanat l'aixecament de la immunitat. «D'una derrota aritmètica en podem obtenir una victòria política», va dir, remarcant que amb el suplicatori l'independentisme ha «incrementat» el debat sobre l'afer català a Europa i ha ampliat el seu suport». La causa catalana té ara segurament més suports que abans del suplicatori», va reblar.

Clara Ponsatí va defensar que la sentència belga va ser «molt clara» i que es va basar en «jurisprudència superior». «Sobre aquesta sentència no hi ha res més a dir», va assegurar. De totes maneres, va admetre que un eventual pronunciament de Luxemburg sobre el cas tindrà «conseqüències» i que estan a l'espera de veure com avança aquest front judicial. «Hem de veure com anirà», va dir.

Per la seva banda, Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont, Comín i Ponsatí, va assegurar que els seus clients estaran «encantats d'anar amb el jutge Pablo Llarena a Luxemburg», en el recurs davant el TJUE.

Després de saber-se el resultat de la votació, una vintena de persones es va concentrar a les portes del Parlament Europeu per protestar contra la decisió de l'Eurocambra. Puigdemont, Comín i Ponsatí es van sumar a la concentració, on també hi havial'exdelegada del Govern Meritxell Serret i l'exconseller Lluís Puig.