El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha reclamat a la Unió Europea que permeti vacunar més gent retardant més les segones dosis. "Aquesta decisió és crucial", ha reivindicat Argimon, que ha demanat que hi hagi una "estratègia" europea per decidir entre si es vol "una gran protecció individual", una "protecció col·lectiva" o la combinació de les dues.

Argimon ha explicat que espaiar les segones dosis de les vacunes de Pfizer i Moderna dotze setmanes després de la primera dosi permetria donar la primera vacuna a un percentatge més elevat de la població.

El secretari de Salut Pública considera que la millor estratègia seria "combinar" les dues estratègies, de manera que els grups de més risc rebessin les dues dosis i retardar la segona dosi als grups de menys risc. "Obrim el debat científic per prendre una decisió ben informada per part de tothom", ha dit Argimon.

La roda de premsa d'aquest dimarts ha servit per tornar a reclamar al govern espanyol que permeti vacunar amb AstraZeneca a persones més grans. Argimon ha explicat que el risc més alt d'ingressar a l'UCI o de mortalitat és el de les persones de 56 a 78 anys i que el risc d'ingressar a l'UCI baixa a mesura que baixa l'edat. Ha assegurat que amb la vacunació dels majors de 55 anys es podrien haver evitat 393 ingressos hospitalaris durant la tercera onada.

"Per tant és en aquest grup on ens hem de focalitzar", ha conclòs Argimon. "No és un tema de desobeir o no. Demanem evidència científica per mantenir un topall que no manté ningú avui. Demanem un replantejament tal com han fet altres països europeus", ha afegit.

S'ha mostrat "convençut" que l'Estat arribarà a consensos amb els territoris per ampliar l'administració de la vacuna, i ha dit que no faria "una DUI amb les vacunes".

"Unes setmanes crucials"

"No anem malament, però tampoc bé. Estem en unes setmanes crucials", ha dit Argimon, que ha pronosticat que dels 7.648 positius setmanals aquesta setmana es pot tancar amb 7.000 casos.

Ha insistit que és partidari de "donar aire", i en aquest sentit ha explicat que aquest dimecres començaran les converses dins el Govern per acabar de decidir les mesures que es posaran en marxa dilluns vinent.

Les altres variants del coronavirus detectades representen el 0,4% dels casos seqüenciats, segons ha explicat Argimon, relativitzant la seva importància. S'han identificat 7 casos de la variant de Manaus; 6 de la sud-africana; 2 de la subvariant britànica, i 2 més de la de Rio de Janeiro.

Argimon demana concreció a l'Estat

El secretari de Salut Pública ha demanat concreció després de l'anunci del ministeri de Sanitat que Pfizer enviarà 4,8 milions de dosis durant el mes d'abril. "Necessitem xifres de dosis i dates concretes", ha afirmat Argimon, que ha dit que ho havien vist al Twitter i no tenien confirmació oficial.

Per la seva banda, la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha explicat que aquesta setmana hi haurà unes 171.240 vacunes a Catalunya, entre les 84.240 que van arribar dilluns de Pfizer i les 87.000 d'AstraZeneca que Salut espera per aquest dijous.