La defensa dels eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí es prepara per a una batalla judicial d'un any al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) abans d'enfrontar-se a l'euroordre a Bèlgica i a Escòcia. «Els tribunals belgues esperaran fins que Luxemburg es pronunciï», assegura l'advocat flamenc Paul Bekaert en declaracions a l'ACN, preguntat per les prejudicials que el Tribunal Suprem (TS) ha fet al TJUE. L'advocat escocès de Ponsatí, Aamer Anwar, fins i tot apunta que els tribunals d'Escòcia s'esperaran que Luxemburg resolgui el recurs que presentaran contra l'aixecament de la immunitat. De totes maneres, l'equip jurídic admet la dificultat de guanyar aquest cas.

«És un cas difícil», reconeix Bekaert, si bé recorda que en el cas d'Oriol Junqueras el TJUE va contradir l'Eurocambra. La defensa dels tres independentistes presentarà un recurs als tribunals de la UE contra la decisió de l'Eurocambra amb una petició de cautelars. Anwar denuncia les «irregularitats» de la gestió del suplicatori com l'aprovació d'un informe amb errors sobre els delictes pels quals s'acusa la seva clienta. També critica que el Comitè d'Afers Jurídics que va redactar la proposta d'aixecament de la immunitat no va ser «imparcial».

La defensa de Puigdemont preveu que les prejudicials mantindran les euroordres paralitzades un any més a Bèlgica i Escòcia. Des de finals del 2019 estaven suspeses a l'espera de la resolució sobre el suplicatori. Ara que l'Eurocambra ja ha aixecat la immunitat als tres eurodiputats de JxCat, el T S té previst comunicar-ho a les autoritats belgues un cop tingui la notificació oficial del president del Parlament Europeu.

Independentment de si la justícia belga reobre o no el cas per la pèrdua de protecció parlamentària, els advocats de Puigdemont, Comín i Ponsatí anticipen que el procés d'extradició continuarà aturat mentre el TJUE no resolgui les prejudicials de Llarena. «Fins que Luxemburg no hi digui la seva, no passarà res», avança Bekaert, sense descartar que els jutges europeus puguin emetre una opinió «diferent» de la dels belgues -és a dir, que tombi els arguments pels quals es va rebutjar l'euroordre de Puig.