El projecte Escoles sentinella de les conselleries de Salut i Educació de la Generalitat donarà els primers resultats preliminars al final del segon trimestre escolar, segons van explicar els seus responsables ahir a Europa Press.

El pla, presentat al setembre i iniciat a final de gener, es finançarà durant dos cursos i consisteix a monitorar 50 escoles i instituts que es van presentar voluntaris per seguir l'evolució de la pandèmia, amb diferents proves i indicadors, i s'hi han apuntat aproximadament la meitat de les famílies dels centres. El coordinador del projecte i director del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya, Jordi Casabona, va explicar que amb les primeres dades «no es podrà generalitzar gaire, però podran sorgir coses indicatives que ajudin a redefinir algunes polítiques». Casabona va afegir que a partir de l'abril es començarà a provar la viabilitat, validesa i rendiment de fer proves PCR cada 15 dies als alumnes de més de 12 anys i professors amb automostra, fet que «pot tenir sentit» sobretot en moments com l'actual, en què la variant britànica s'ha imposat i es vol identificar els casos al més ràpid possible.

El coordinador va aclarir que l'estudi s'haurà d'adaptar a la realitat canviant de la pandèmia i al fet que es vacuni el personal docent de menys de 55 anys. Una altra pota de l'estudi és l'ambiental: es recolliran dades com la mida de les aules, les hores de ventilació, les mesures de prevenció i marcadors com el CO2, entre d'altres, per proposar millores.