El príncep Guillem va ser ahir el primer membre de la reialesa britànica a sortir al pas personalment de les acusacions de racisme que el seu germà, el príncep Enric, i la seva cunyada, Meghan, han llançat contra la seva família.

Els ducs de Sussex han posat en escac la reputació de la monarquia en revelar que un dels motius que els va portar a abandonar el Regne Unit va ser la preocupació que generava entre algun dels seus afins el color de la pell del seu primer fill, Archie. Davant la presentadora estatunidenca Oprah Winfrey, la parella va eximir la reina Elisabet II i el seu espòs, el duc d'Edimburg, d'aquest suposat racisme, però va deixar en l'aire la qüestió de quin membre de la família reial havia expressat recels sobre com de negra seria la pell del besnet de la sobirana.

El germà gran d'Enric va comentar directament aquesta controvertida entrevista quan sortia de visitar a l'est de Londres un dels col·legis que han reobert les portes després de més de dos mesos tancats per la pandèmia. «No som una família racista ni molt menys», va esgrimir el duc de Cambridge davant les preguntes dels periodistes que els esperaven a ell i a la seva esposa, Caterina, a les portes del centre educatiu. Ha estat la primera reacció individual d'un dels royals davant les greus critiques abocades sobre ells, més enllà del comunicat que va emetre dimarts un portaveu del palau de Buckingham, que es limitava a afirmar en nom de la reina que les acusacions, encara que «preocupants», seran abordades «en privat».

En la memòria col·lectiva dels britànics està gravada la imatge de tots dos prínceps, l'un al costat de l'altre amb 15 i 12 anys, respectivament, durant el funeral de la seva mare, Diana de Gal·les, el 1997. El refredament de la seva relació els últims mesos ha provocat una certa sorpresa i ha ocupat nombroses pàgines en els tabloides.