L'exconsellera d'Agricultura Meritxell Serret (ERC) es va entregar ahir de forma voluntària davant el Tribunal Suprem després de més de tres anys d'haver marxat pel referèndum de l'1-O a Bèlgica, on encara hi ha l'expresident Carles Puigdemont (Jxcat) i els dos exconsellers Puig i Comín.

Serret va creuar dimecres ala nit la frontera pel País Basc amb cotxe i amb el coneixement de molt poques persones, segons fonts d'ERC. Ni els seus pares ho sabien. Una decisió que va prendre fa pocs dies d'acord amb el seu nou advocat, Íñigo Iruin. Processada pels delictes de malversació i desobediència després del referèndum del 2017, Serret va comparèixer amb la finalitat de posar-se a disposició del tribunal i regularitzar la seva situació processal de rebel·lia, en la causa que instrueix el magistrat del Suprem Pablo Llarena. El jutge va acordar la seva posada en llibertat provisional sense mesures cautelars i la va citar per al 8 d'abril, per ser interrogada ja amb la participació de totes les parts personades, i després Serret es va dirigir al seu municipi, Vallfogona de Balaguer per reunir-se amb la seva família i avui participar, ja a Barcelona, en la constitució del Parlament.

Serret és una dels cinc membres del Govern de Puigdemont que va fugir del país després de la Declaració Unilateral d'Independència l'octubre del 2017 amb el president i els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí -ara a Escòcia- i Lluís Puig. Amb tot, era l'única dels cinc polítics a Bèlgica sobre la qual no pesava cap ordre europea de detenció i lliurament perquè la sentència del procés dictada el 14 d'octubre del 2019 va buidar el seu horitzó processal i la va situar en una situació menys onerosa, fins al punt de no haver d'entrar previsiblement a la presó.