L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha avalat l'ús de la vacuna Janssen de Johnson&Johnson per a majors de 18 anys. En un comunicat aquest dijous, l'EMA ha recomanat l'autorització comercial condicional d'una quarta vacuna a la Unió Europea. A més, és la primera vacuna d'una sola dosi que es podria administrar a la UE i, per això, des de Brussel·les confien que permeti accelerar la vacunació en els pròxims mesos. L'EMA considera que la vacuna de J&J és segura i ha certificat que té una eficàcia del 67% per evitar la malaltia de la covid-19.

"La Unió Europea tindrà una altra opció per combatre la pandèmia i protegir la vida i la salut dels seus ciutadans", ha dit Emer Cooke, directora executiva de l'EMA, remarcant que l'antídot només requereix una dosi per generar immunitat.

Brussel·les ha comprat per aquest any 200 milions de dosis de la vacuna de J&J, que se sumarien als 600 milions de Pfizer, els 160 milions de Moderna i els 300 milions d'Oxford-AstraZeneca. Tanmateix, desconeix quantes s'entregaran exactament en els pròxims mesos.

Els càlculs de la CE sense tenir en compte la vacuna de J&J és que entre abril i juny arribaran uns 300 milions de vacunes, si no hi ha problemes de subministrament. És a dir, que gairebé es triplicarien el nombre dosis disponibles, ja que en els últims tres mesos s'haurien d'haver distribuït uns 106 milions de vacunes.

S'espera que en els pròxims dies la Comissió Europea doni l'autorització comercial condicional a Johnson&Johnson i en les pròximes setmanes es pugui començar a distribuir als països de la UE.

L'opinió de l'EMA

L'EMA assegura que els quatre estudis clínics fets als EUA, Sud-àfrica i a l'Amèrica Llatina que han involucrat gairebé 44.000 persones, han demostrat que la vacuna és segura i té una efectivitat del 67% per prevenir la malaltia de la covid-19 en majors de 18 anys.

Els efectes secundaris més freqüents amb la vacuna de Johnson&Johnson solen ser "lleus o moderats": dolor al lloc de la injecció, mal de cap, cansament, dolor muscular i nàusees. És a dir, pràcticament els mateixos que produeixen les altres vacunes.

Diferències entre vacunes

La gran novetat que aporta la vacuna de Johnson&Johnson és que només cal una dosi per obtenir immunitat, mentre que amb les de Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca es necessita una dosi extra al cap de sis setmanes per les dues primeres i de 12 per la tercera, a tot tardar.

Igual que Oxford-AstraZeneca, Johnson&Johnson ha desenvolupat una vacuna contra l'adenovirus, és a dir, similar a la del virus de l'Ebola. En canvi, la de Pfizer-BioNTech i la de Moderna, funcionen amb una tecnologia nova que genera immunitat a partir d'instruccions genètiques a través d'un missatger anomenat mRNA.

Com la vacuna britànica, la de J&J també es pot conservar en un refrigerador normal i serà més fàcil de distribuir fora dels hospitals que la de Pfizer-BioNTech i la de Moderna. La primera s'ha de conservar a temperatures ultrafredes de -70?°C i la segona a -20?°C.

La vacuna Janssen val uns 7 euros. Un preu intermedi entre la d'Oxford, que només val 1,78 euros i la de Pfizer-BioNTech (12 euros) i Moderna (18 euros), que són molt més cares.