Meritxell Serret estava a Euskadi des de dimecres, i va creuar la frontera durant la nit. Així ho han explicat fonts d'ERC, que han concretat que l'exconsellera ha fet tot el viatge des de Bèlgica amb cotxe i acompanyada, enmig d'un gran secretisme per la dificultat d'una operació d'alt risc, segons admeten des del partit. De fet, la seva pròpia família desconeixia que Serret tornaria a l'Estat entre aquest dimecres i dijous. Tampoc ho sabien el líder de Junts, Carles Puigdemont, ni la resta d'"exiliats i exiliades". Sí que n'estava al corrent el president d'ERC, Oriol Junqueras, i tres o quatre persones més. Serret vol ser diputada del Parlament, i els republicans li podrien reservar un paper destacar a la direcció del grup parlamentari.

Des d'ERC han destacat la dificultat de l'operació retorn de l'exconsellera, que va decidir fa pocs dies intentar tornar a Catalunya. La formació assegura que la decisió és personal d'ella mateixa. Serret va viatjar dimecres amb cotxe des de Bèlgica fins al País Basc, i va creuar la frontera durant la nit d'ahir fins a aquest dijous. Sempre ha anat acompanyada, però no pel seu advocat, Iñigo Iruin, amb qui s'ha trobat a Madrid aquest mateix matí.

El Suprem ha citat Serret a declarar el 8 d'abril, després de deixar sense efecte l'ordre de detenció i la declaració de rebel·lia. L'advocat de l'exconsellera defensarà aleshores que no hi ha d'haver mesures cautelars. Hi ha dubtes, però, sobre quin és el tribunal pertinent que haurà de jutjar Serret, que és electa i demà entrarà al Parlament com a diputada d'ERC.