Renovadors, el corrent crític de Cs, ha demanat per carta a la presidenta del partit, Inés Arrimadas, que convoqui per al mes de juny un congrés ordinari de la formació. La missiva la firma el portaveu dels crítics, el manresà exdiputat al Parlament i exregidor de la capital del Bages Antonio Espinosa, que assegura que toca celebrar un congrés ordinari perquè l'anterior va ser el febrer del 2017 i els estatuts estableixen que cal fer-ne cada quatre anys.

Per aquest motiu sol·licita a Arrimadas que convoqui, a través del Comitè Executiu, l'assemblea i que no s'escudi en el fet que el partit ja en va celebrar un congrés el mes de març del 2020, ja que aquell congrés era extraordinari i s'havia convocat per la dimissió d'Albert Rivera com a president de Cs. El reglament de Cs determina que no es poden fer congressos «en un període de quatre mesos anteriors o posteriors a qualsevol procés electoral», per la qual cosa Renovadors proposa el dia 15 de juny, quatre mesos i un dia després de les eleccions al Parlament, i esperona Arrimadas a oficialitzar-ho.

Si no ho fa, l'avisen, estaria cometent un «greu incompliment estatutari» que se sumaria a la designació a dit de Carlos Carrizosa com a candidat de Cs a la Generalitat, que els crítics van impugnar internament però que el Comitè de Garanties de la formació va determinar com a correcte. «Caldria esperar de la direcció del partit un comportament exemplar en aquest sentit», subratllen.

El col·lectiu critica l'«immobilisme» de la presidenta del partit, que es va negar a fer canvis a la direcció tot i la pèrdua de 30 diputats a les eleccions catalanes i va dir que se sentia «més forta que mai» per continuar presidint Cs. Per això, Renovadors reclama donar «més poder i protagonisme als afiliats» per portar a terme les «decisions valentes tan necessàries» que veuen impossible amb l'actual mandat d'Arrimadas. Si la líder de Cs no convoca aquest congrés ordinari, alerten, reclamaran una assemblea extraordinària.