L'Agència Europea del Medicament va autoritzar ahir el repartiment de la vacuna de Janssen (Johnson & Johnson). Es tracta de la quarta immunització contra el coronavirus a aconseguir el vistiplau de l'organisme europeu i la primera fins ara que tan sols requereix una dosi per forjar una immunitat duradora davant el virus.

Espanya espera que l'arribada de les primeres dosis d'aquesta fórmula a l'abril, quan entri en vigor el contracte amb la farmacèutica. Les primeres estimacions apunten que les primeres entregues deixaran uns 4,8 milions d'injeccions, tot i que la multinacional diu que està «en conflictes» per problemes de producció. Aquesta xifra hauria d'arribar als 21 milions al llarg del 2021, segons consta en l'acord firmat amb la CE. L'arribada de la primera vacuna monodosi podria canviar el rumb de la campanya de vacunació, ja que suposarà una accelerada definitiva als plans d'immunització contra el coronavirus. Fins ara en feien falta dues dosis i diverses setmanes d'espera per immunitzar un ciutadà. La fórmula de Janssen, en canvi, aconseguirà aquesta comesa amb una sola punxada. Així que cada dosi sumarà un immunitzat.

D'altra banda, l'Agència Europea del Medicament (EMA) manté l'autorització per a la vacuna d'Oxford/AstraZeneca mentre investiguen casos de coàguls que van derivar en trombosis.«La posició del comitè de seguretat de l'EMA [...] és que els beneficis continuen superant els riscos i la vacuna es pot continuar administrant mentre està en curs la investigació de casos d'esdeveniments tromboembòlics», va dir ahir l'EMA.