La convocatòria d'eleccions a la Comunitat de Madrid està en mans dels tribunals, que hauran de resoldre el recurs presentat per la Mesa de l'Assemblea regional contra la dissolució de la Cambra i aclarir si preval l'avançament electoral acordat pel Govern d'Isabel Díaz Ayuso o les mocions de censura presentades per Más Madrid i PSOE.

La decisió depèn concretament del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), que haurà de pronunciar-se sobre el recurs que presentarà en les pròximes hores la Mesa de la Diputació Permanent de l'Assemblea de Madrid contra el decret d'Ayuso.

El decret, que recull la dissolució de l'Assemblea de Madrid i la convocatòria d'eleccions anticipades el 4 de maig, va ser publicat ahir al Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid (BOCM). Ayuso va signar el decret dimecres després de decidir trencar amb el seu soci de Govern de Ciutadans davant el temor que el PSOE i la formació taronja presentessin una moció de censura contra ella, com havia passat a Múrcia contra el PP, que també governava en coalició amb Ciutadans. Minuts després de la signatura del decret, PSOE i Más Madrid van registrar sengles mocions de censura contra Ayuso, que van ser admeses a tràmit per la Mesa de l'Assemblea, òrgan que va entendre que no estava en vigor en aquell moment la dissolució de la Cambra, que va ser comunicada posteriorment.

Per això, la Mesa de la Diputació Permanent de l'Assemblea va acordar ahir en una reunió urgent recórrer el decret, encara que sí que va assumir la seva dissolució després de la publicació del text al BOCM i per això va suspendre l'activitat parlamentària. El nou portaveu del Govern d'Ayuso, Enrique Ossorio, va dir en una roda de premsa celebrada després d'un Consell de Govern extraordinari (ja sense els consellers de Cs, que van ser destituïts) que el recurs «no té cap recorregut judicial». Ossorio va acusar alguns grups polítics i la Presidència de l'Assemblea (Cs) d'usar «un ardit» i recórrer a un engany per «suprimir» el dret d'Ayuso de dissoldre el Parlament i convocar eleccions anticipades, un mecanisme previst a l'Estatut d'Autonomia i en la Constitució. A més, va recalcar que el Govern madrileny «no està en funcions» i continuarà treballant amb totes les seves competències per gestionar «igual o millor» que abans. Vint-i-quatre hores després de la tempesta política, els partits madrilenys busquen recol·locar-se per al nou escenari, i mentre que ningú qüestiona els lideratges d'Isabel Díaz Ayuso i de Rocío Monasterio per encapçalar les llistes del PP i de Vox, respectivament, el PSOE arriba sense un candidat clar, perquè algunes veus apunten a un altre destí polític per al seu actual portaveu, Ángel Gabilondo. Tampoc està definida l'aposta de Más Madrid i de Podemos.

La ministra Robles, en declaracions als periodistes després d'assistir a l'acte presidit pels reis als jardins del Palau Real en homenatge a les víctimes dels atemptats terroristes de l'11-M, va eludir comentar la possibilitat que, en cas que hi hagi comicis, ella pugui ser la candidata socialista.

Per la seva banda, Ayuso i el seu exvicepresident Ignacio Aguado es va llançar retrets mútuament a través dels mitjans de comunicació en diverses entrevistes.