El PP va aconseguir ahir neutralitzar la moció de censura que li van presentar dimecres el PSOE i Ciutadans a la Regió de Múrcia. Tres trànsfugues del partit d'Inés Arrimadas (Isabel Franco, Valle Miguélez i Francisco Álvarez) van trencar la disciplina de partit i van incomplir el que ells mateixos havien signat dimecres a canvi d'entrar a l'executiu de Fernando López Miras. Fins ara, només Franco formava part del Govern regional com a vicepresidenta i consellera de Dona, Igualtat, LGTBI, Famílies i Política Social. Des de dilluns es posaran a treballar també com a consellers Miguélez, que assumirà el departament d'Empresa i Indústria, i Álvarez, que s'encarregarà d'Ocupació, Universitat i Recerca.

«M'avergonyeix que el meu partit compri voluntats d'aquesta manera», es lamentava un diputat que reclamava no ser «curtterminista» i calcular el mal que això fa a la imatge del partit davant de Vox, impol·lut per no tenir història ni herències. Un altre es queixava de ressuscitar «les males arts d'Esperanza Aguirre i el tamayazo», en referència als dos diputats socialistes que, el 2003, van impedir l'elecció de Rafael Simancas (PSOE) com a president de Madrid. Aquella operació va obligar a repetir les eleccions i les va guanyar la Aguirre per majoria absoluta. Amb tot, el sentiment d'aquests dos diputats no era la tònica general ahir al PP, on l'alegria per retenir l'Executiu de Múrcia, que els conservadors governen des de fa 26 anys, s'imposava a l'ètica. La presentació de la moció de censura, dimecres passat, va descol·locar Pablo Casado i el seu número dos, el murcià Teodoro García Egea, qui, amb aquesta última maniobra que ell ha pilotat en persona, es rescabala i dona un cop d'autoritat davant els que dubten de la seva capacitat com a secretari general.

Primer, la direcció nacional va filtrar la notícia i, després, cap a les dues de la tarda, López Miras va comparèixer amb els seus consellers, també els tres trànsfugues, encara que només Franco, que seguirà de vicepresidenta, va parlar. Va explicar que dimecres havia signat el document de la moció de censura per «disciplina de partit», però s'ho va rumiar i va arribar a la conclusió que els murcians no la van triar «per lliurar el Govern de Múrcia a Pedro Sánchez i molt menys trair les murcianes i murcians per ambicions personals».

López Miras va demanar a socialistes i taronges que retirin «urgentment» la moció de censura, que ha de debatre's dimecres i dijous que ve. El president autonòmic va dir que els murcians han assistit amb «perplexitat» a «l'espectacle vergonyós i lamentable» d'alguns representants més preocupats pel seu «interès particular» que pel general. «Les ambicions personals d'uns quants mai poden triomfar. Avui guanya la responsabilitat, el compromís i gana la Regió de Múrcia», va proclamar.