Verds i socialdemòcrates es van imposar ahir en els comicis regionals de dos estats federats alemanys i van superar els conservadors, que van patir una forta caiguda de vots a sis mesos d'unes eleccions generals que marcaran la retirada de la cancellera conservadora Angela Merkel.

Els Verds van vèncer a Baden-Württemberg (sud), amb el 31,5% dels vots, i el Partit Socialdemòcrata (SPD) ho va fer a Renània Palatinat (oest), amb el 33,5%, mentre que la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de Merkel va obtenir el 23% i el 25,6% respectivament, segons les projeccions de la televisió pública ZDF al el tancament dels col·legis.

La ultradretana Alternativa per a Alemanya (AFD) va obtenir el 12,5% a l'estat meridional i el 10,5% en el renà, el que suposa en ambdós casos un descens respecte els comicis regionals de 2016.

Es tracta dels pitjors resultats per a la CDU a escala regional a tots dos «Länder», el que es produeix en un moment de debilitat per al partit, que no té encara un lideratge consolidat davant les eleccions nacionals, les primeres des de 2005 en què Merkel no liderarà els conservadors. A aquesta situació s'uneix el degoteig de casos de corrupció que sacseja aquest partit darrerament. La victòria dels Verds a Baden-Württemberg i dels socialdemòcrates a Renània Palatinat es preveia abans fins i tot d'aquests casos de corrupció.

El resultat suposa la ratificació com a caps dels governs regionals respectius del verd Winfried Kretchsmann, a l'estat del sud, i de la socialdemòcrata Malu Dreyer, a l'oest.