L'expresident de la Generalitat i eurodiputat de JxCat, Carles Puigdemont, ha opinat sobre les negociacions entre JxCat i ERC per la formació d'un nou Govern de la Generalitat i ha receptat "confiança i respecte". "Si aquests dos elements fallen, la legislatura i el Govern començaran coixos", ha alertat Puigdemont en una entrevista al canal TeveCat. "Són negociacions molt importants. Venim de tres anys de desavinences que no han estat positius per a ningú", ha reconegut l'expresident de la Generalitat. En paral·lel, Puigdemont ha assegurat que "l'horitzó de l'exili" sempre ha estat arribar un tribunal de justícia independent i -sobre la propera 'batalla' judicial al TJUE- ha recalcat que "a Luxemburg les forces estan igualades".

"És un recorregut que teníem planificat des de fa molt temps i que ens hi anem apropant. No serà ràpid ni imminent, però coneixem força bé les passes que hem de donar i el llenguatge de la justícia europea, que no és el de la justícia espanyola", ha precisat l'eurodiputat de JxCat, que sobre el suplicatori i la retirada de la seva immunitat ha posat en valor els 248 eurodiputats que van votar-hi en contra. "Per primera vegada una discussió sobre el suplicatori ha generat un debat polític sobre la situació a Catalunya. I s'emet un missatge polític claríssim, ja que gairebé 300 diputats no han volgut aprovar l'estratègia espanyola de repressió política", ha reflexionat en veu alta Puigdemont.

"Això no havia passat mai a la història i és una agradable sorpresa. També evidencia que s'està esquerdant una paret que fins ara era molt sòlida", ha apuntat l'expresident de la Generalitat, que s'ha definit com un "euroexigent" en contraposició amb l'eurofòbia i l'euroescepticisme creixent a països com Anglaterra i França. "La desafecció va augmentar amb la poca exigència dels gestors de la Unió Europea a les institucions i en la qualitat de la democràcia europea", ha recordat Puigdemont.

"Davant d'això hi havia la possibilitat de ser euroescèptic, eurofòbic o euroexigent. Jo em defineixo euroexigent perquè el meu projecte és Europa, però no una Europa en mans de tres o quatre grans famílies polítiques i de només tres o quatre grans països. Això no funciona", ha recalcat l'eurodiputat de JxCat.

La presidència de Torrent, "sensacions agredolces"

Puigdemont també ha aplaudit la proclamació de Laura Borràs com a nova presidenta del Parlament i ha firmat les seves paraules al discurs al capdavant de la Cambra, realçant la figura de Carme Forcadell. "Per a tots nosaltres la presidència de Forcadell és un referent que supera els partits. Va saber estar a l'alçada del que se l'hi exigia i hi ha posat una gran conseqüència personal", ha assenyalat l'expresident de la Generalitat, que no s'ha estat de llençar un dard al predecessor de Forcadell, Roger Torrent. "Han estat anys complexos al Parlament i no li envejo la feina al president Torrent, que quedi clar, però és evident que hi ha hagut sensacions agredolces", ha etzibat Puigdemont.

Finalment, i sobre la tornada de Meritxell Serret a Catalunya, el líder de JxCat ha titllat la decisió de l'exconsellera republicana com a "legítima i respectable". "Des de l'octubre del 2019 no tenia cap euroordre d'extradició i les qualificacions penals podien fer preveure, molt raonablement, que no havia de passar per la presó", ha assenyalat Puigdemont. "És evident que tenia tot el dret, la legitimitat i la necessitat vital de fer-ho. Res a retreure, al contrari", ha conclòs l'expresident català.