El secretari d'Organització del PSOE i ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha tancat la porta aquest dilluns tant a la Llei d'amnistia que les formacions independentistes portaran aquest dimarts al Congrés dels Diputats com a fer un indult "general" que al seu entendre equivaldria a una amnistia. Segons Ábalos, el PSOE sempre s'ha mostrat clar en contra de qualsevol possibilitat d'amnistia perquè implica admetre que s'ha comès un "error polític" i que cal revertir-ne les conseqüències penals. En canvi, al seu entendre, la figura de l'indult sobre "un cas concret" sí que entra dins de la legalitat.

"La figura de l'indult sí que és una figura legal que entra dins d'aquestes possibilitats, però tampoc es tracta de plantejar un indult general perquè aleshores estaríem novament en una amnistia", ha dit.

Ábalos ha fet aquestes manifestacions des de la seu del PSOE al carrer Ferraz de Madrid poques hores abans que ERC, JxCat, el PDeCAT i la CUP registrin aquest dimarts la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats.

Els partits independentistes pretenen que la llei comporti l'extinció de qualsevol mena de responsabilitat penal i administrativa per a tots els actes d'intencionalitat política relacionats amb la "lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya" des de l'1 de gener del 2013.