15 de març de 2021
15.03.2021
Regió7

Salut preveu començar la vacunació de la població general a partir d'abril

La Generalitat confirma que primer s'administriaran les dosis disponibles a les persones de més edat o amb malalties cròniques Ramentol avisa que la Setmana Santa és un «gran interrogant» i que «res no exclou la possibilitat d'una quarta onada del virus

14.03.2021 | 21:38
Un home rebent una vacuna a Sant Feliu de Sasserra

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, va indicar que treballen amb la previsió de començar la vacunació de població general a partir de l'abril de manera progressiva si es confirma que arriben les dosis compromeses. En declaracions al 3/24, Ramentol va indicar que el sistema està preparat i que primer es començarà per la població de més edat i amb problemes de salut crònics.

Ara bé, també va reconèixer que la Setmana Santa és un «gran interrogant» pel que fa a la situació epidemiològica, i va afirmar que «res no exclou la possibilitat d'una quarta onada». Sobre la vacunació amb AstraZeneca, va indicar que Salut estudia la viabilitat jurídica de vacunar majors de 55 sense l'aval de l'Estat.

Ramentol va assegurar que després de la tercera onada, Catalunya ha entrat ara en la «fase de desenllaç», amb l'objectiu de vacunar el 70% de la població. En aquest sentit, va explicar que el dispositiu està preparat per fer una vacunació massiva, però el «factor limitant serà la disponibilitat de vacunes».

Així, va confirmar que si es compleixen les previsions de la Comissió Europea, a partir de l'abril haurien d'arribar moltes més dosis i llavors es podrà «començar a desencadenar de manera progressiva els mecanismes per accedir a la població general».

En paral·lel, però, va avisar que la Setmana Santa és un «gran interrogant» des del punt de vista epidemiològic. «Què passarà per Setmana Santa? Ens podem trobar com Itàlia?», va preguntar. Ramentol, però, va opinar que si es fan bé les coses això no té per què passar.

Va explicar també que les pròximes dues setmanes, el temps de vigència de la nova resolució, i també fins passat Setmana Santa, des del Govern elaboraran una planificació de represa de les activitats, perquè és el que els sectors estan demanant: «saber com aniran passant les coses».

L'Astrazeneca, sota vigilància

Ramentol va remarcar que la immobilització de 2.000 dosis d'AstraZeneca d'un lot és una mesura preventiva relativament habitual en vacunes i medicaments. El secretari general de Salut va subratllar que en aquest moment «no hi ha cap indici que permeti relacionar aquesta vacuna amb un augment dels fenòmens trombòtics». Per tant, va continuar, «no hi ha cap motiu per interrompre la campanya de vacunació ni perquè aquesta població hagi de tenir una especial alerta».

De tota manera, va apuntar que Salut sap perfectament a qui ha posat cada vacuna i quines malalties té, i si en algun moment es confirmés l'alerta el mateix sistema actuaria de manera proactiva amb les persones vacunades. De moment, ja s'ha vacunat la meitat del personal essencial amb AstraZeneca.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit