Els detectors del projecte SMART, de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC) han registrat el pas d’una bola de foc sobre el mar Mediterrani i el nord del Marroc a 140.000 quilòmetres per hora. El fenomen s'ha seguit des dels observatoris astronòmics de Calar Alto (Almeria), Sevilla i La Hita (Toledo) i Sierra Nevada (Granada) .

Segons l’anàlisi de l’investigador principal del projecte SMART, José María Madiedo, de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC), la bola de foc s'ha registrat aquesta matinada passada, a la 1.51 h, i s'ha pogut veure des de tot el sud i el centre del país.

El fenomen s'ha produït quan una roca procedent d’un cometa ha entrat a l’atmosfera terrestre a una velocitat d’uns 140.000 quilòmetres per hora.

El xoc amb l’atmosfera a aquesta enorme velocitat ha fet que la roca es tornés incandescent i es generés així una bola de foc que s'ha iniciat a una altitud d’uns 111 quilòmetres sobre el Mediterrani, a uns 70 de la costa andalusa.

Des d’allà, la bola de foc ha avançat en direcció sud-oest fins que finalment s'ha extingit a una altitud de 69 quilòmetres sobre el nivell del mar, a uns 29 quilòmetres de la costa del Marroc, després de recórrer una distància total d’uns 72 quilòmetres.

Els detectors del projecte SMART operen en el marc de la Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-Oest d’Europa (SWEMN), que té per objectiu monitoritzar contínuament el cel a fi de registrar i estudiar l’impacte contra l’atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del Sistema Solar.