Els partits independentistes han portat aquest dimarts al Congrés la llei d'amnistia i han instat el govern espanyol a demostrar que creu que "la repressió va ser un error". "Si ho creu, ha d'aprovar la llei d'amnistia" per "retornar aquest conflicte polític exclusivament a l'escenari de la política i demostrar que veritablement creu en una solució democràtica", ha afirmat la diputada d'ERC Montse Bassa en una roda de premsa conjunta amb Míriam Nogueras (JxCat), Ferran Bel (PDeCAT) i Mireia Vehí (CUP). En la presentació de la iniciativa, també hi ha participat el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i la portaveu d'Amnistia i Llibertat, Susanna Pagès.

El text estableix l'amnistia per a "tots els actes d'intencionalitat política" vinculats a "la lluita democràtica per a l'autodeterminació de Catalunya" que hagin estat "tipificats com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa" i es duguessin a terme "des de l'1 de gener de 2013 i fins al moment de l'entrada en vigor d'aquesta llei".

Nogueras ha dit que els partits espanyols tenen a les seves mans admetre que "la via de la repressió i l'exili ha estat un error impropi d'una democràcia plena i consolidada" i ha remarcat que l'independentisme és "propositiu" amb aquesta iniciativa mentre que l'executiu espanyol encara no n'ha concretat cap.

Bel ha dit que les eleccions madrilenyes del 4 de maig no poden ser una excusa, ja que la llei d'amnistia encara trigarà a arribar a debat, i ha defensat que l'amnistia és la "solució òptima" i seria un "punt de partida per a la solució política".

Vehí ha subratllat que la llei d'amnistia respon a la "unitat estratègica de l'independentisme contra la repressió" i "afecta a totes les persones represaliades", ja que "engloba tota mena de persecució delictiva". També ha agraït la feina de les entitats i ha afirmat que el PSOE té la pilota a la seva teulada, ja que el seu suport és "imprescindible".

Bassa ha insistit que rebutjar la llei d'amnistia és "mantenir la injustícia i la venjança" i és "voler negociar amb ostatges". Aprovar aquest text implica "fer net a tota la causa independentista", ha dit la diputada republicana, ja que inclou les "més de 3.000 persones represaliades" i va més enllà dels delictes de sedició.