El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha afirmat que la marxa del líder de Podem, Pablo Iglesias, de l'executiu espanyol "afecta poc" la relació d'ERC amb la coalició perquè els republicans tenen "interlocució directa" amb el PSOE. "Mai hem necessitat un tutor", ha dit Rufián, que ha mostrat "escrupolós respecte" a la decisió d'Iglesias i ha desitjat que guanyi "el republicanisme d'esquerres" a Madrid. En una atenció als mitjans aquest dimarts a la tarda, Rufián ha insistit que cal resoldre la situació dels líders independentistes empresonats i ha lamentat que el govern espanyol "sempre té una excusa" per posposar la qüestió. Segons Rufián, hi ha vegades que sembla que estiguin "davant guionistes de Netflix" més que polítics.

El diputat republicà s'ha preguntat amb qui pretén aprovar el govern de coalició certes lleis si no és amb ERC. "O ho volen fer amb l'outlet de la dreta?", ha ironitzat. Rufián ha avisat del risc que "guanyi el populisme a tot arreu" i ha avisat a l'esquerra madrilenya que "sacralitzar la unitat a vegades és una trampa".

Rufián ha destacat que Iglesias ha estat "més valent que la seva gent a Catalunya" en el posicionament sobre certs temes i ha lloat la que serà la seva successora en una vicepresidència del govern espanyol, Yolanda Díaz. El líder d'ERC a Madrid ha dit que té una relació "excel·lent" amb Díaz a qui considera "molt hàbil".